Lees online.
Nieuwsbrief JOGG-Zaanstad
januari 2018 - Editie voor onderwijs en kinderopvang
Naast de nieuwsbrief JOGG-Zaanstad sturen wij vanaf nu geregeld deze 'Onderwijs en kinderopvang'-editie, met nieuwtjes speciaal bestemd voor kinderopvang en scholen.
Gratis materialen, lespakketten en tips over gezonde leefstijl
De nieuwe website van JOGG-Zaanstad is zo ingericht dat je altijd op 3 manieren bij de informatie komt die voor jou interessant is:


  1. Via doelgroep (kinderopvang, primair onderwijs, of voortgezet onderwijs).
  2. Via de factoren die deel uitmaken van een gezonde leefstijl (water drinken, gezonde voeding, bewegen, slapen en zelfvertrouwen).
  3. Via de pagina Professionals.
Ouders kun je verwijzen naar de pagina 'Ouders', waar voor de verschillende leeftijdscategorieën kinderen informatie over een gezonde leefstijl te vinden is. 
 
Nog plek op het ZaansFit AZ Winterkamp!
Vorig jaar gaven kinderen het kamp een 10! Drie dagen lang krijgen kinderen van 8 t/m 14 jaar die op gezond gewicht willen komen een programma aangeboden waarin gezondheid, plezier, bewegen en spel centraal staan. Meer info en aanmelden via www.az.nl/zaansfitwinterkamp.
 
Inschrijving 'Ik eet het beter' gestart
Ikeethetbeter draagt bij aan een Gezonde School. Interactieve lesprogramma's om kinderen van groep 5 t/m 8 te leren gezonde keuzes te maken uit het enorme voedingsaanbod. Ze ontdekken en ervaren samen wat gezonde producten doen voor hun lijf.
 
Een week lang gezonde leefstijl op Pascal College
7 dagen  werden 1e en 2e jaars leerlingen uitgedaagd op het gebied van bewegen & eten. Ze kregen speelse opdrachten, zodat ze leerden, maar juist ook ervoeren wat goed is en voelt voor je lichaam.

Het werkboekje kan je opvragen bij: aberghuis@ggdzw.nl.
 
Kind met overgewicht helpen
Als medewerker in de kinderopvang/het onderwijs kunt u de Centrale Zorgverlener inschakelen bij vragen over kinderen met overgewicht. Dit zijn vier jeugdverpleegkundigen bij GGD Zaanstreek-Waterland die een centrale rol hebben in de aanpak van overgewicht.

Ze weten alles over mogelijke oorzaken van overgewicht en obesitas, (op)voeding en beweging. Ook hebben zij geleerd om vanuit een positieve, gelijkwaardige insteek bij ouders - die meestal in een complexe situatie zitten - overgewicht bespreekbaar te maken. Mail naar centralezorgverlener@ggdzw.nl.
 
Wist je dat...
* 2100 Zaanse leerlingen EU-schoolfruit eten.
9 basisscholen zijn ingeloot voor gratis EU-schoolfruit. Zij ontvangen 20 weken lang, 3 dagen per week, groente en fruit voor alle leerlingen. Gratis lesmateriaal vind je hier. Inschrijven kan in september weer.

* Kinderopvangorganisatie de TintelTuin naast gezond voedingsbeleid, ook activiteiten gezonder maakt?
In de 'activitheek' (een activiteitenboek) staan veel inspirerende ideeën voor de fruitmomenten en bewegingsactiviteiten. Ook ouders zijn heel creatief met gezonde traktaties. Inspiratie nodig? Kijk op www.gezondtrakteren.nl.
 
Agenda:
Allerlei gratis sport- en spelactiviteiten op diverse binnen- en buitenlocaties voor kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding van Sportbedrijf Zaanstad. Bel 075-6539978 voor meer informatie.

26 t/m 28 februari 2018 ZaansFit AZ Winterkamp voor kinderen van 8 t/m 14 jaar die op gezond gewicht willen komne. Meer info en aanmelden via www.az.nl/zaansfitwinterkamp.
 
Colofon:
JOGG-Zaanstad
p/a GGD Zaanstreek-Waterland
Vurehout 2, 1507 EC Zaandam
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T 075-6519225
E info@joggzaanstad.nl
W www.joggzaanstad.nl
Redactie:
Christine Eggenkamp-Vink
Annemijn Berghuis
Annelijn de Ligt
Tom Moons
Aanmelden  |  Afmelden