GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Nieuwsbrief Gezond op school - Basisonderwijs  |  online weergeven
 oktober 2018
 
Even voorstellen.. wie zijn wij?
Uw school heeft nauwe contacten met de Jeugdverpleegkundigen en Jeugdartsen van de GGD.  Team Gezondheidsbevordering richt zich het aanbieden van collectieve preventie op scholen. We doen dit op het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en ook bij andere instanties. Wat betekent dit? Wij van Gezondheidsbevordering kunnen uw school ondersteunen in het kiezen van geschikt lesmateriaal over verschillende gezondheidsthema’s, zoals gezonde voeding, beweging, relaties en seksualiteit en welbevinden. Daarnaast denken we graag mee hoe we deze gezondheidsthema’s structureel en integraal inzetten met hulp van de Gezonde School.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Gezond op school: hoe gaan we verder?
Vlak voor de zomervakantie hebben we een korte vragenlijst uitgedaan naar de behoeften van de vragenlijst. Bedankt dat u de tijd hebt genomen om deze in te vullen! Lezers zijn over het algemeen positief over de inhoud van de nieuwsbrief. We blijven u daarom op de hoogte houden van nieuws rondom de Gezonde School, regionale acties en andere belangrijke zaken. 

Een van deelnemers heeft inmiddels het Gezonde Schoolpakket ontvangen. 
 
 
 
 
Wordt jullie school de volgende Gezonde School?
In regio Zaanstreek-Waterland zijn al 27 scholen een Gezonde School: 24 basisscholen, 2 middelbare scholen en 1 mbo. Dit houdt in, dat zij minimaal een themacertificaat hebben behaald. Deze scholen hebben daarmee aangetoond dat ze structureel aandacht besteden aan een gezondheidsthema, zoals voeding, beweging, welbevinden, genotmiddelen of relaties & seksualiteit.
Op dit moment zijn in onze regio 38 scholen bezig het vignet te behalen.

Wilt u ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak en op deze manier structureel aandacht hebben voor gezondheid? Neem dan contact op met de Gezonde School adviseurs van de GGD. Zij kunnen uw school begeleiden en helpen bij het aanvragen van een stimuleringsbudget. Eerst meer informatie of een vrijblijvend gesprek op school? Stuur dan een e-mail naar gezondeschool@ggdzw.nl
 
 
 
 
Landelijk: Gezonde School congres in Doorn: dinsdag 30 oktober
Iedereen die in, op of rond de school werkt aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten is welkom! Zowel Gezonde Scholen als scholen die (nog) geen Gezonde School zijn, kunnen zich laten inspireren. Uniek is dat onderwijs en gezondheidsbevordering letterlijk samenkomen. Het is alleen nog mogelijk om je aan te melden voor een wachtlijst via jordylugtenberg@vo-raad.nl. Deelname aan het congres is kosteloos. Meer informatie of inschrijven.
 
 
 
 
Week van de Lentekriebels: 18 t/m 22 maart 2019 
In 2019 vindt deze nationale projectweek plaats van 18 tot en met 22 maart. Gedurende deze week krijgen leerlingen les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.
Waarom is het belangrijk om les te geven in deze onderwerpen? Lees het hier.

Aan de slag? GGD helpt graag met het opzetten van relationele en seksuele vorming op uw school. Zoiets vergt natuurlijk wel voorbereiding. Wij bieden trainingen aan om als leerkrachtenteam gezamenlijk aan de slag te gaan. Wat vertel je, hoe ga je om met verschillen tussen leerkrachten en leerlingen, en hoe pak je zo’n les eigenlijk aan? Ook laten we zien hoe het digitale lespakket ‘Kriebels in je Buik’ werkt. We denken daarnaast graag mee over het betrekken van de ouders. Wilt u meer informatie? Neem contact op met Patty Krijgsman, adviseur gezondheidsbevordering seksualiteit: pkrijgsman@ggdzw.nl.

 
» Lees verder
 
 
 
Zit met pit! Het verbeteren van de zithouding leerling tijdens beeldschermgebruik
Leerlingen brengen steeds meer tijd zittend achter een beeldscherm door. Het aantal kinderen met pijnklachten en een verkeerde zithouding neemt dan ook toe.

‘Zit met Pit!’ is een klassikaal lesprogramma voor kinderen vanaf groep 5, gericht op het aanleren van een goede (werk)houding tijdens het werken met tablets en/of laptops in combinatie met gezond gedrag rondom beeldschermgebruik. Kijk voor een uitgebreide beschrijving  van ‘Zit met pit’ hier!  
 
 
 
 
Spel: het IKbenOffline.nl  Ganzenbord 
Speel het IkBenOffline.nl Ganzenbord, waar leerlingen in aanraking komen met allerlei situaties die hen aan het denken zetten over hun eigen telefoon en social media gebruik. Het doel van het spel is om de groep bewust te maken van de manier waarop zij met smartphones omgaan. Na afloop kan de groep van gedachten wisselen en regels maken om met telefoons om te gaan: in de groep en erbuiten. Download het gratis spel en ga aan de slag. Er is nu ook een versie voor leerlingen uit groep 7 en 8. Nieuwsgierig geworden? Download het gratis Ganzenbord hier!
 
 
 
 
Winactie: Boekenpakket!
Wij hebben onze kasten opgeruimd deze zomer. In die kasten lagen leuke voorleesboeken over pesten, seksualiteit en weerbaarheid. Kunnen we u daar blij mee maken? Stuur ons een e-mail met vermelding van uw naam en adres naar gb@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Gezondheidsbevordering
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar gb@ggdzw.nl
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties