GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Nieuwsbrief Gezond op school - Voortgezet onderwijs  |  online weergeven
 oktober 2018
 
Even voorstellen.. wie zijn wij?
Uw school heeft nauwe contacten met de Jeugdverpleegkundigen en Jeugdartsen van de GGD. Team Gezondheidsbevordering richt zich het aanbieden van collectieve preventie op scholen. We doen dit op het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en ook bij andere instanties. Wat betekent dit? Wij van Gezondheidsbevordering kunnen uw school ondersteunen in het kiezen van geschikt lesmateriaal over verschillende gezondheidsthema’s, zoals gezonde voeding, beweging, relaties en seksualiteit en welbevinden. Daarnaast denken we graag mee hoe we deze gezondheidsthema’s structureel inzetten met hulp van de Gezonde School.
 
 
 
 
Gezonde school: Ondersteuning: wat gaat er gebeuren?
Wordt jullie school de volgende Gezonde School?
In regio Zaanstreek-Waterland zijn al 27 scholen een Gezonde School: 24 basisscholen, 2 middelbare scholen en 1 mbo. Dit houdt in, dat zij minimaal één themacertificaat hebben behaald. Deze scholen hebben daarmee aangetoond dat ze structureel aandacht besteden aan een gezondheidsthema, zoals voeding, beweging, welbevinden, genotmiddelen of relaties & seksualiteit.
Op dit moment zijn in onze regio 38 scholen bezig het vignet te behalen.

Wilt u ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak en op deze manier structureel aandacht hebben voor gezondheid? Neem dan contact op met de Gezonde School adviseurs van de GGD. Zij kunnen uw school begeleiden en helpen bij het aanvragen van een stimuleringsbudget. Eerst meer informatie of een vrijblijvend gesprek op school? Stuur dan een e-mail naar gezondeschool@ggdzw.nl

 
 
 
 
Landelijk: Gezonde School congres in Doorn: dinsdag 30 oktober
Iedereen die in, op of rond de school werkt aan een gezonde leefstijl voor leerlingen en studenten is welkom! Zowel Gezonde Scholen als scholen die (nog) geen Gezonde School zijn, kunnen zich laten inspireren. Uniek is dat onderwijs en gezondheidsbevordering letterlijk samenkomen. Het is alleen nog mogelijk om je aan te melden voor een wachtlijst via jordylugtenberg@vo-raad.nl. Deelname aan het congres is kosteloos. Meer informatie of inschrijven.
 
 
 
 
Doe mee: Gratis workshop Lovebuzz: 7 februari  
Van 11 tot en met 15 februari 2019 is het weer de Week van de Liefde! Deze week is er jaarlijks om relationele en seksuele vorming in het voortgezet onderwijs op de kaart te zetten. Dat kan bijvoorbeeld met de workshop Lovebuzz  die GGD Zaanstreek-Waterland organiseert op 7 februari 2019! De locatie volgt als de aanmeldingen bekend zijn. 
Lovebuzz is een interactieve game voor leerlingen in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs.
De game ondersteunt docenten om gevoelige thema’s als seksuele weerbaarheid, diversiteit en sexting bespreekbaar te maken. Bij deelname maakt u kans op Lovebuzz game ter waarde van 25 euro.
Aanmelden of meer informatie? Stuur een e-mail  o.v.v. ‘Lovebuzz’ met  contactgegevens, school en vakgebied naar gb@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Profielwerkstuk over de bloemetjes en de bijtjes
Zoeken uw leerlingen nog een leuk onderwerp voor hun profielwerkstuk? Rutgers gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van relationele en seksuele vorming, en wil hierbij graag hulp van leerlingen! Meer informatie? Kijk hier.
 
 
 
 
Speel het IKbenOffline.nl  ganzenbord    
Speel het IkBenOffline.nl ganzenbordspel! Leerlingen komen in aanraking met allerlei situaties die hen aan het denken zetten over hun eigen telefoon en social media gebruik. 
Download het gratis spel en ga aan de slag!
 
 
 
 
Lachgas: Wat moet u weten?
U heeft vast en zeker weleens de lege hulzen zien liggen: er zijn jongeren die lachgas gebruiken voor de kick. Het Trimbos-instituut heeft een filmpje gemaakt met vijf dingen die u moet weten over lachgas. U kunt deze hier bekijken.  Vindt u het belangrijk om als school genotmiddelen (alcohol, roken en (soft)drugs) bespreekbaar te maken en hier verder beleid op te maken? Ga dan aan de slag met het Gezonde Schoolthema Genotmiddelen. De GGD kan u, samen met Brijder Jeugd, verder mee helpen!
 
 
 
 
Smokefree challenge: doet uw brugklas mee?
Op 1 november gaat de Smokefree Challenge weer van start: de niet-roken-wedstrijd voor klas 1 en 2. Leerlingen krijgen hierbij de uitdaging om met hun hele klas gedurende het schooljaar niet te gaan roken. Daarnaast gaan ze met een creatieve opdracht de strijd aan met alle andere deelnemende klassen van Nederland. De beste klas wint daarbij een uitje. 
Clusius College (Purmerend) won afgelopen jaar de Smokefree Challenge met hun zelfgemaakte film over de voordelen van niet-roken!: ze mochten met zijn allen een dagje naar attractiepark Walibi!
Meedoen? Meld uw klas vóór 1 oktober aan via gb@ggdzw.nl.   
 
 
 
 
Vragen?
Heeft u vragen over deze nieuwsbrief items of wilt u meer weten over Gezonde School?
Mail ons, we denken graag met u mee! gb@ggdzw.nl
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Gezondheidsbevordering
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar gb@ggdzw.nl
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties