GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Nieuwsbrief Gezond op school - Basisonderwijs  |  online weergeven
 februari 2019
 
Nieuwsbrief Gezond op school
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief treft u informatie aan over de Gezonde School, de training om met relationele en seksuele vorming aan de slag te gaan op school en de uitslag van de alcoholsloganwedstrijd. Heeft u vragen of wilt u meer weten over een bepaald gezondheidsonderwerp, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via gb@ggdzw.nl.
 
GEZONDE SCHOOL
 
 
Gezonde School worden? Vraag € 1000,- stimuleringsbudget aan!
In de regio Zaanstreek-Waterland zijn al 28 scholen een Gezonde School, o.a. 25 basisscholen. Zij hebben minimaal één themacertificaat behaald. Deze scholen hebben daarmee aangetoond dat ze structureel aandacht besteden aan een gezondheidsthema, zoals voeding, beweging, welbevinden, genotmiddelen  of relaties & seksualiteit.
Op dit moment werken in onze regio 50 scholen aan een eerste, tweede of zelfs derde themacertificaat.
Wilt u ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak en op deze manier structureel aandacht hebben voor gezondheid? Wij kunnen uw school begeleiden en helpen bij het aanvragen van een stimuleringsbudget (1000 euro per school!). Neem contact op met de Gezonde School adviseurs van de GGD voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek op school.   
 
 
 
 
Meedenken over de Gezonde School? Word lid van het panel!
De landelijke organisatie Gezonde School zoekt onderwijsprofessionals die mee willen denken over Gezonde School. Wat kan er beter, waar heeft een school behoefte aan? Deelname aan het panel betekent, dat u twee keer per jaar een digitale vragenlijst invult en mee kan doen aan bijeenkomsten. Meer weten? Kijk hier.
 
 
 
 
RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING
 
 
Week van de Lentekriebels: 'Ik wil het graag weten'
In 2019 vindt deze nationale projectweek plaats van 18 tot en met 22 maart. Waarom is het belangrijk om dan les te geven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit? Lees het hier.
Aan de slag?
Wij helpen u graag met het opzetten van relationele en seksuele vorming op uw school. Zo bieden wij trainingen aan om als leerkrachtenteam gezamenlijk aan de slag te gaan. Wat vertel je, hoe ga je om met verschillen tussen leerkrachten en leerlingen, en hoe pak je zo’n les eigenlijk aan? Ook laten we zien hoe het digitale lespakket ‘Kriebels in je Buik’ werkt. We denken daarnaast graag mee over het betrekken van de ouders. Meer weten? Neem contact op met Patty Krijgsman, Adviseur Gezondheidsbevordering seksualiteit.
 
 
 
 
Doe je al langer mee met de Week van de Lentekriebels?
Geef jouw school op en win de Lentekriebel award 2019 en win 250 euro! Meer informatie vind je hier.
Tip! Bij het Zaans Natuur en Milieucentrum is de tentoonstelling 'Rode oortjes' te zien van april t/m juni. In deze lesactiviteit bij de tentoonstelling leren leerlingen van groep 7 en 8 in een uur over voortplanting bij planten, dieren en mensen. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bekijk de website of stuur een e-mail naar educatief medewerker Flip Valk.
 
 
 
 
ALCOHOL
 
 
Regionaal nieuws: Tegen alcohol zeg ik doei
Jaarlijks gaan leerlingen uit groep 7 met een ouder op gesprek bij de jeugdverpleegkundige tijdens het periodieke gezondheidsonderzoek. Dan weegt en meet de jeugdverpleegkundige de leerlingen en bespreekt allerlei onderwerpen. Ook wat de gevolgen zijn van alcohol drinken. Dit jaar was de sloganwedstrijd Opgroeien zonder Alcohol voor het laatst uitgeschreven. Leerlingen uit heel Zaanstreek-Waterland hebben prachtige zinnen bedacht. Djordy Vels, leerling van de Kweekvijver in Oostzaan, bedacht de mooiste: Tegen alcohol zeg ik 'doei', want ik ben in de groei!
Djordy won met deze in een bon voor sneakers. Zijn slogan is geprint op de gadget die de leerlingen krijgen tijdens het gezondheidsonderzoek. Meer lezen? Kijk hier.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Gezondheidsbevordering
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar gb@ggdzw.nl
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties