GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Nieuwsbrief Gezond op school - Voortgezet onderwijs  |  online weergeven
 februari 2019
 
Nieuwsbrief Gezond op school
Beste lezer,

In deze nieuwsbrief treft u informatie aan over de Gezonde School, de training 'Je lij je lief', de infosheet alcohol en de collectieve lessen voor vierdejaars. Heeft u vragen of wilt u meer weten over een bepaald gezondheidsonderwerp, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via gb@ggdzw.nl.
 
GEZONDE SCHOOL
 
 
 
Gezonde School worden? Vraag € 1000,- stimuleringsbudget aan!
In de regio Zaanstreek-Waterland zijn al 28 scholen een Gezonde School: 25 basisscholen, 2 middelbare scholen en 1 mbo. Dit houdt in, dat zij minimaal één themacertificaat hebben behaald. Deze scholen hebben daarmee aangetoond dat ze structureel aandacht besteden aan een gezondheidsthema, zoals voeding, beweging, welbevinden, genotmiddelen of relaties & seksualiteit.
Op dit moment werken in onze regio 50 scholen aan een eerste, tweede of zelfs derde themacertificaat.
Wilt u ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak en op deze manier structureel aandacht hebben voor gezondheid? Wij kunnen uw school begeleiden en helpen bij het aanvragen van een stimuleringsbudget (1000 euro per school!). Neem contact op met de Gezonde School adviseurs van de GGD voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek op school. 
 
 
 
 
Meedenken over de Gezonde School? Word lid van het panel!
De landelijke organisatie Gezonde School zoekt onderwijsprofessionals die mee willen denken over Gezonde School. Wat kan er beter, waar heeft een school behoefte aan? Deelname aan het panel betekent, dat u twee keer per jaar een digitale vragenlijst invult en mee kan doen aan bijeenkomsten. Meer weten? Kijk hier.
 
 
 
 
RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING
 
 
 
Reminder: Week van de Liefde: 11 t/m 15 februari 2019
Van 11 tot en met 15 februari 2019 is het landelijk de Week van de Liefde! Deze week is er jaarljiks om relationele en seksuele vorming in het voortgezet onderwijs op de kaart te zetten. Wilt u aan de slag met het thema relaties en seksualiteit? Wij denken graag met u mee over geschikt lesmateriaal, beleid en de implementatie ervan. Meer weten? Stuur ons dan een e-mail.
 
 
 
 
Op verzoek: Gratis training Je Lijf Je Lief
GGD Zaanstreek-Waterland verzorgt op verzoek de gratis training 'Je Lijf Je Lief'. Deze training richt zich op mentoren en docenten van eerste en tweedejaars leerlingen uit het praktijkonderwijs. 'Je Lijf Je Lief' is een lespakket bestaande uit vijf lessen waarbij de leerlingen oefeningen doen over wensen en grenzen van zichzelf en een ander, en hoe ze met groepsdruk om kunnen gaan. Het lesmateriaal is gratis, na het volgen van de verplichte training.
Meer informatie of aanmelden? Stuur een e-mail o.v.v. 'Je Lijf Je Lief' met contactgegevens, school en vakgebied.
 
 
 
 
GEZONDHEID ALGEMEEN
 
 
 
Alles over gezondheid voor jongeren op JouwGGD.nl
GGD Zaanstreek-Waterland biedt jongeren online informatie over gezondheid en leefstijl via de website www.jouwggd.nl. Jongeren kunnen hier hun vragen online mailen of stellen via de chatfunctie. Meer weten? Ga naar www.jouwggd.nl.
 
 
 
 
Infosheet voor professionals: alcohol
Dat alcohol drinken niet goed is, weten we inmiddels allemaal. Maar wat is er precies schadelijk en hoe kun je dit overbrengen aan collega's, ouders en leerlingen? Trimbos-instituut heeft een infosheet voor professionals gemaakt hoe zij de NIX18-boodschap kunnen verkondigen. De infosheet geeft onder andere informatie over de risico's van alcoholgebruik van jongeren. Lees de infosheet hier.
Wilt u met uw school aan de slag met genotmiddelenpreventie en wilt u onze ondersteuning? Stuur dan een e-mail.
 
 
 
 
Landelijke vaccinatiecampagne: Meningokokken
In oktober 2018 zijn jongeren van 14 jaar, die geboren zijn tussen mei en eind december in 2004, gevaccineerd tegen meningokokkenziekte. Alle jongeren die geboren zijn tussen 2001 en 2004 (die nog niet gevaccineerd zijn) krijgen binnenkort een oproep om zich in april of mei te laten vaccineren.
 
 
 
 
Collectieve lessen komen naar je toe in de 4e klas!
In het schooljaar 2018/2019 geeft GGD Zaanstreek-Waterland bij alle middelbare scholen een collectieve les aan de vierde klassen. Dit is een gevolg van de verschuiving van de contactmomenten van de GGD naar de eerste en derde klas. Het Landelijk Professioneel Kader geeft aan dat de GGD alle jongeren, tijdens hun middelbare schooltijd, twee contactmomenten dient aan te bieden. Om die reden zullen eenmalig de tweede klassen een gezondheidsvragenlijst invullen tijdens mentoruur en krijgen de vierde klassen een collectieve les.
U kunt als school aangeven over welke onderwerpen de les kan gaan. U kunt ook kiezen uit de reeds bestaande presentaties met de thema's sexting, veilig vrijen, slaap, gevoelens, gamen en social media. Meer weten? Neem dan contact op met Sherilyn Faber, projectleider Jeugd.
 
 
 
 
Save the date: 3 april Onderwijsconferentie 'Met Alle Respect' in Utrecht
Op woensdag 3 april organiseert stichting School & Veiligheid de onderwijsconferentie over sociale veiligheid in het onderwijs. Want hoe ga je om met thema's als pesten, sexting, mediawijsheid, seksuele integriteit en samenwerking met ouders? Er is een uitgebreid programma met inspirerende sprekers en ruimte voor uitwisseling met andere onderwijsprofessionals.
Kijk hier voor meer informatie.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Gezondheidsbevordering
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar gb@ggdzw.nl
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties