GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland

Epidemiologie nieuwsbrief

  |  online weergeven
jaargang 5 | nummer 1 | april 2019
 
Redactioneel
Beste lezer,
 
We werken hard aan de voorbereidingen voor de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019. U leest in deze nieuwsbrief wat er tot nu toe gedaan is.
Daarnaast brengen wij u graag op de hoogte van een tweetal nieuwe rapporten.
Als eerste verscheen er een rapportage over de overgewichtcijfers van 2018: hoe staat het ervoor met de jeugd in uw gemeente? Het andere rapport is een vernieuwde versie van de factsheet 'Suïcide en suïcidale gedachten'. Lees wat er nieuw is en bekijk de rapporten. 
 
Wij wensen u veel leesplezier!
  
Sector Strategie & Ontwikkeling - Epidemiologie
GGD Zaanstreek-Waterland 
 
Voorbereidingen Gezondheidsmonitor Jeugd in volle gang
in het najaar voert de GGD de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 (GM Jeugd) in het voortgezet onderwijs (vo) uit. We nemen hiervoor een digitale vragenlijst af bij alle leerlingen in klas 2 en 4 op reguliere vo-scholen in Zaanstreek-Waterland. De voorbereidingen zijn in volle gang.
De vragenlijst is nu zo goed als definitief. Momenteel werken we aan de werving van de vo-scholen. Tot nu toe heeft een ruime helft van de scholen toegezegd deel te nemen aan het onderzoek. Hoe meer scholen meedoen, des te beter het gezondheidsbeleid is dat we per gemeente kunnen maken.

Het onderzoek vraagt samenwerking met veel landelijke en lokale partners. En met de screening van onze eigen JGZ.
De GM Jeugd biedt anonieme resultaten op gemeenteniveau. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen gemeenten lokaal en landelijk beleid ontwikkelen om de gezondheid en leefstijl van jongeren te bevorderen. In 2020 verwachten we de resultaten van dit onderzoek.

Voor meer informatie over de Gezondheidsmonitor Jeugd, mail naar epi@ggdzw.nl of neem contact op met Monique Heemskerk, Epidemioloog, via 06-13032629. 

 
 
 
 
 
Eén op de vijf kinderen in groep 7 te zwaar
Uit de overgewichtcijfers 2018 van de jeugdgezondheidszorg blijkt dat één op de vijf kinderen in Zaanstreek-Waterland in groep 7 kampt met overgewicht, dit is inclusief obesitas. De cijfers zijn voor de hele regio per gemeente berekend. Voor een aantal gemeenten zijn de gegevens per woonkern, wijk(-team) en/of jeugdteam weergegeven. De gegevens zijn afkomstig van metingen door de professionals van de jeugdgezondheidszorg. Zij registreren de lengte- en gewichtsgegevens in het digitale dossier.
Door verschuivingen in contactmomenten op het voortgezet onderwijs worden overgewichtcijfers van deze leeftijdsgroep in 2018 niet gepubliceerd. Lees hier meer over en bekijk de overige overgewichtcijfers van 2018 in het rapport 'Overgewichtcijfers 2018'.
De overgewichtcijfers van eerdere jaren kunt u hier bekijken onder 'Onderzoekspublicaties'.
 
 
 
 
Update van de factsheet 'Suïcide en suïcidale gedachten'
In oktober 2017 verscheen voor het eerst de factsheet 'Suïcide en suïcidale gedachten' met regionale cijfers. De factsheet is aangevuld met onder andere cijfers van het aantal suïcides in onze regio in 2016 en 2017. Kenmerken van de groep die overlijdt door suïcide zijn aangevuld met migratieachtergrond en informatie over jongeren. Daarnaast delen we resultaten van en plannen voor het project suïcidepreventie.
 
Bekijk de factsheet 'Suïcide en suïcidale gedachten'.

 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Epidemiologie
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar epi@ggdzw.nl o.v.v. Redactie Nieuwsbrief Epidemiologie.
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties