GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Nieuwsbrief Gezond op school - Voortgezet onderwijs  |  online weergeven
 juni 2019
 
Nieuwsbrief Gezond op school
Beste lezer,

Met de nieuwsbrief ‘Gezond op school’ informeren we professionals binnen het voortgezet onderwijs over gezondheidsbevordering. We houden u op de hoogte van actuele regionale en landelijke ontwikkelingen. Ook vindt u hierin informatie over onze activiteiten op het gebied van gezonde leefstijl. U kunt deze praktische informatie gebruiken bij het optimaliseren van een gezond leefklimaat op uw school. Uiteraard kunt u de inhoud van de nieuwsbrief ook gebruiken in uw eigen nieuwsbrief.
 
Verdriet en rouw op school: ondersteuning nodig?
Wist u dat de GGD uw school kan ondersteunen bij het overlijden van een leerling of docent? Te denken valt aan begeleiding in de groep, begeleiding docenten en een themabijeenkomst.

Voor het voortgezet onderwijs is het protocol verdriet & rouw ontwikkeld. Het protocol bevat suggesties en aanbevelingen hoe te handelen.

Ook is de verdrietkoffer te leen. Dit is een samengestelde koffer die scholen kunnen gebruiken bij verdriet & rouw. De koffer bestaat o.a. uit boeken voor volwassenen, boeken voor de leerlingen, verschillende (spel)materialen en draaiboeken. Voor het reserveren van de verdrietkoffer, mail naar cursus@ggdzw.nl. Heeft u ondersteuning nodig? U kunt contact opnemen met uw eigen jeugdverpleegkundige en/of jeugdarts of bellen naar de GGD: 075 6519292.
 
 
 
 
GGD Appstore
Kent u de GGD Appstore al? Op deze website staan goede en betrouwbare apps die een bijdrage kunnen leveren aan uw gezondheid. Ook zoeken we naar geschikte apps voor jongeren. Iets voor uw leerlingen?

Kijk bijvoorbeeld eens naar:
  • Villa Pinedo, voor kinderen die verhalen willen uitwisselen over de scheiding van hun ouders;
  • Care Free, als een kind meer wil weten over kindermishandeling en hoe je dan hulp kan vragen voor jezelf of een ander;
  • Safe Noise, een app om het geluidsniveau van je omgeving te kunnen meten;
  • Blauw licht, om ervoor te zorgen dat je telefoon vanaf een bepaald tijdstip verminderd blauw licht geeft waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen;
  • Zwemwater: over plekken waar je veilig buiten kunt zwemmen.
Kijk voor nog veel meer apps, voor uzelf of uw leerlingen, op www.ggdappstore.nl.
 
 
 
 
Eik in de buurt van de school? Let op!
De lente is begonnen en we zijn op weg naar de zomer. Vanaf deze periode gaan de eikenprocessierupsen zich weer ontwikkelen en kunnen de brandharen voor gezondheidsklachten bij mens en dier zorgen. De hoogste tijd om u te verdiepen in dit overlast gevende beestje als uw school in de buurt van eiken staat. Door meer te weten kunt u meehelpen het een en ander te voorkomen.

Kijk daarom eens op nieuwe landelijke website www.oakie.info. Hierop leest u waar u op kunt letten en wat u kunt doen als uw leerlingen klachten hebben.
 
 
 
 
Winactie: Lovebuzz the game!
Lovebuzz is een interactieve game voor leerlingen in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs.
Het ondersteunt docenten om gevoelige thema’s als seksuele weerbaarheid, diversiteit en sexting bespreekbaar te maken. In twee lesuren van 50 minuten spelen de leerlingen een game  waarin ze  deze onderwerpen met elkaar bespreken. De GGD verloot onder deelnemende scholen een Lovebuzz game. U krijgt dan ook uitleg over hoe u deze les geeft.  
Meedingen? Stuur een e-mail o.v.v. ‘Lovebuzz’ met contactgegevens naar gb@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Jaarplanning: Staat de Week van de Liefde er al in?
Het einde van het schooljaar komt langzaam weer in zicht. Dat betekent, dat veel scholen naast de examens ook bezig zijn met hun jaarplanning 2019 - 2020. Denkt u daarbij ook weer aan de Week van de liefde? In 2020 vindt deze nationale projectweek plaats van 10 t/m 14 februari.
Veel scholen besteden tijdens deze week veel aandacht aan relationele en seksuele vorming, bijvoorbeeld door inzet van het lespakket Lang Leve de Liefde of het lespakket Je Lijf je Lief voor het praktijkonderwijs.
De GGD kan meedenken in de ondersteuning van de school om dit op te zetten of verder in te richten. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op via gb@ggdzw.nl of bel 075 – 651 9292.
 
 
 
 
Andere belangrijke data
Week van het respect: 4 - 10 november 2019
Internationale dag van de rechten van het kind: 20 november 2019
Paarse vrijdag: 13 december 2019
 
 
 
 
Draag actief bij aan de gezondheid en leefstijl van leerlingen
Dit najaar vindt de Gezondheidsmonitor Jeugd weer plaats. Op dit moment is de werving nog niet helemaal afgerond. Nog niet alle scholen hebben deelname toegezegd.

Hoe meer scholen meedoen, hoe beter het beeld is dat de GGD voor gemeenten en landelijke overheid kan schetsen.  En hoe gerichter er ook lokaal en landelijk beleid kan worden gemaakt om de gezondheid en leefstijl van leerlingen te bevorderen.

De resultaten uit dit onderzoek vormen ook de basis voor een school specifieke rapportage en kan richting geven aan het gezondheidsbeleid op school. Zo kan vroegtijdig worden ingespeeld op het welzijn en de leefgewoonten van leerlingen. Leerlingen met een goede gezondheid en gezonde leefstijl presteren immers beter op school en school kan daaraan actief bijdragen door mee te doen met dit onderzoek.

Heeft uw school zich al aangemeld?! Wilt u het introductiefilmpje zien en/of meer informatie over onder andere het verschil tussen de Gezondheidsmonitor Jeugd en Zeg jij ’t Maar van JGZ, kijk dan op: https://www.ggdzw.nl/gezondheidsmonitor-jeugd-2019/

Wilt u nog contact over het onderzoek? Mail naar epi@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Website Straathoekwerk
De nieuwe website van Straathoekwerk Zaanstad is in de lucht. Op deze site kunt u allerlei informatie over hun dienstverlening lezen. Er is een voorleesfunctie, die ook in andere talen kan voorlezen. 

Altijd al eens meer over Straathoekwerk willen weten? Bezoek dan eens hun website. Straathoekwerk maakt deel uit van GGD Zaanstreek-Waterland.
 
 
 
 
Kom in actie voor een rookvrij schoolterrein
Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Gelukkig zijn steeds meer plekken waar kinderen komen rookvrij. Vanaf augustus 2020 is een rookvrij schoolterrein verplicht voor alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Wil je niet wachten tot 2020, kom dan in actie. Kijk op rookvrijschoolterrein.nl voor een stappenplan, tips en meer informatie.

Medewerkers, leerlingen en ouders kunnen ook zelf tekenen voor een rookvrij schoolterrein. Ga naar rookvrij.nl, selecteer je schoolplein en teken voor een rookvrije locatie. Ook kun je eenvoudig een banner voor de school website downloaden die in één oogopslag het aantal verzamelde ondertekeningen voor jouw school laat zien. Maak nu de banner
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Gezondheidsbevordering
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar gb@ggdzw.nl
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties