Lees online.
Nieuwsbrief JOGG-Zaanstad
maart 2020
Ritme, gezond eten en bewegen: zo blijf je thuis mentaal gezond

Voorlopig blijven we allemaal thuis.  Met kinderen thuis kan het best pittig zijn, zowel mentaal als fysiek. Hoe doe je dat thuis? En wat kan jij als professional aan ouders adviseren?
 
Een multidisciplinair team van de GGD heeft een factsheet gemaakt: adviezen voor ouders thuis tijdens de uitbraak van het coronavirus, mét contact gegevens van professionals. Dit kan je doorsturen naar ouders. De verdere uitwerking ervan staat op de site van Centrum Jong, ook met  beweeg en voeding tips.
 
Boost je immuunsysteem met bewegen!

Wauw, wat gaan er veel beweeg (challenge) filmpjes rond! Heel goed, want wetenschappers roepen
juist nu: "blijf in beweging!" Door stil te zitten vermindert je weerstand namelijk. Door te bewegen krijg je meer T-cellen en NK-cellen, onze natural killers tegen ziekte. Ook helpt bewegen tegen stress en zorgt het voor een goed gevoel. En tot slot maakt bewegen hersenen actief, waardoor je makkelijker leert. Ga dus lekker bewegen met het hele gezin! JOGG bundelt ideeën met de hashtag #beweegthuis (voor kinderen) en #stayathomechallenges (voor jongeren). Leer bijvoorbeeld jongleren met Bob van Sportbedrijf Zaanstad.

 
Nieuwe collega's

Sinds januari zijn er een paar veranderingen in team JOGG-Zaanstad. Aileen Boersen en Mirjam Preusterink zijn onze twee nieuwe collega`s. Aileen Boersen heeft de taken van Annelijn over genomen. Ze is ook part time onderzoeker Jeugd en Gezondheid aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Mirjam Preusterink coördineert alle taken die een relatie hebben met Sport en Bewegen, zoals gratis sportaanbod in de wijk. Mirjam is manager Sportstimulering bij Sportbedrijf Zaanstad, waar we natuurlijk al veel mee samenwerkten.
Annelijn werkt nu voor de regionale aanpak Gezond Opgroeien in Zaanstreek Waterland en een paar uur voor JOGG-Zaanstad.

 
Wat is gezond?

Lastig hè, de gezonde keuze maken? ‘Wat is gezond?’ is een veel gestelde vraag van ouders en professionals die wij spreken. De GGD hanteert de Schijf van 5 van het voedingscentrum. Als je je daar aan houdt, doe je het heel goed! Om het meer visueel te maken bestaan er twee flyers op A4 formaat. Ze zijn ook geschikt voor laaggeletterden. Ouders geven veel positieve reacties!
Informatiefolder: Wat mag mijn kind (0-4 jaar) al eten?
Informatiefolder: Wat is gezond (4-18 jaar)? 
Gratis bestellen? Stuur een e-mail naar info@joggzaanstad.nl
 
Centrale zorgverlener en ZaansFit
De centrale zorgverleners zijn gespecialiseerd in de aanpak van overgewicht. Ze zijn ook nu gewoon bereikbaar voor advies en ondersteuning. Zowel voor ouders als professionals. Hebben ouders vragen over opvoeden? Verwijs hen dan naar de pedagogen van de GGD.
De deelnemers van de ZaansFit cursussen en beweeggroepen komen niet meer bij elkaar. Wel hebben de trainers contact met de deelnemers via WhatsApp en telefoon.
 
Geannuleerd: Inspiratiebijeenkomst JOGG-Zaanstad
We zullen de Inspiratiebijeenkomst op 26 mei verplaatsen vanwege het coronavirus helaas. Om toch kennis te delen zijn wij samen met onze partners op zoek naar (online) manieren hiervoor. Als jij ook ideeën of wensen hebt over interessante onderwerpen, dan horen we dat graag!
 
Redactie:
Christine Eggenkamp-Vink (Gemeente Zaanstad)
Annemijn Berghuis (GGD Zaanstreek-Waterland)
Aileen Boersen (GGD Zaanstreek-Waterland)
Mirjam Preusterink (Sportbedrijf Zaanstad)
Aanmelden  |  Afmelden