GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 1 | nummer 4 | juni 2020
 
Nieuwsbrief Jeugd 4-12 jaar
 
Inleiding
In deze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie besteden we aandacht aan onderwerpen die in de zomerperiode spelen. Zoals veilig zwemmen, controle op teken, de eikenprocessierups en zonbescherming. Ook komen de coronamaatregelen aan bod, onder andere de mogelijkheid voor medewerkers van basisscholen en bso om zich via het werk op COVID 19 te laten testen. Maar ook melden we de cijfers over overgewicht bij kinderen in groep 7 en de resultaten van 3 jaar ZaansFit. De Kindmonitor start dit najaar, ook daarover leest u in deze nieuwsbrief meer.

Tot slot wensen wij u een hele fijne zomervakantie!
 
 
 
 
Corona richtlijnen uitvoeren in de kinderopvang
De afgelopen periode zijn kinderopvangorganisaties druk bezig geweest met alle voorbereidingen om de reguliere opvang weer op te starten.
 
» Lees verder
 
 
 
Testen op corona
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus.
 
» Lees verder
 
 
 
Controleer op teken
Als u met de kinderen ‘in het groen’ bent geweest, is het verstandig om de kinderen (en uzelf) te controleren op teken.
 
» Lees verder
 
 
 
Let op: Eikenprocessierups gesignaleerd
De eikenprocessierups is ook in onze regio gesignaleerd. De brandhaartjes van de rups kunnen binnen een paar uur klachten veroorzaken.
 
» Lees verder
 
 
 
Veilig zwemmen
Wat is er leuker dan een mooie dag door te brengen bij het zwembad, op het strand of bij het opblaasbadje in de tuin? Helaas gebeuren rond het water nog steeds ongelukken.
 
» Lees verder
 
 
 
Slim met de zon: lespakket van KWF
Er komen vast en zeker nog veel warme dagen aan. Geniet van de zon, maar bescherm uzelf goed! Huidkanker is namelijk de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland.
 
» Lees verder
 
 
 
Aandacht voor meisjesbesnijdenis in zomerperiode
Veel kinderen kijken uit naar de zomervakantie. Op het moment dat we dit artikel schrijven weten we nog niet of het mogelijk is dat meisjes dan het land van herkomst bezoeken. Maar als dat het geval is lopen ze het risico om hier besneden te worden.
 
» Lees verder
 
 
 
Samen op weg naar een Rookvrije Generatie
Zien roken, doet roken. De helft van alle rokers rookte zijn eerste sigaret op het schoolplein. Vanaf 1 augustus 2020 moeten schoolterreinen volgens de wet rookvrij zijn.
 
» Lees verder
 
 
 
Bijna één op de vijf kinderen uit groep 7 is te zwaar
De overgewichtcijfers over 2019 laten zien dat zo’n één op de vijf (19%) kinderen uit groep 7 in Zaanstreek-Waterland kampt met overgewicht, dit is inclusief obesitas.
 
» Lees verder
 
 
 
Resultaten 3 jaar ZaansFit
De cursus ZaansFit is een gecombineerde leefstijlinterventie voor kinderen en tieners met overgewicht uit Zaanstad en hun ouders als ondersteuners daarbij. We bekeken de resultaten van de eerste 3 jaar dat deze cursus bestaat.
 
» Lees verder
 
 
 
Kindmonitor start in najaar 2020
Hoe staat het er voor met de gezondheid van kinderen in Zaanstreek-Waterland? Eten ze gezond, bewegen ze voldoende en hebben ze het naar hun zin op school? Antwoorden op o.a. deze vragen krijgen we uit de Kindmonitor.
 
» Lees verder
 
 
 
Wij staan voor u klaar!
De medewerkers van GGD Zaanstreek-Waterland willen graag laten weten dat scholen ook nu op ons kunnen rekenen. Wij staan met allerlei kennis klaar om de teams op school te ondersteunen.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
  • 11 september: De dag van de scheiding
  • 21-25 september: Week tegen pesten
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annemijn Berghuis (JOGG Zaanstad)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties