Lees online.
Nieuwsbrief JOGG-Zaanstad
juni 2020
 
Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst 
JOGG-Zaanstad heeft een nieuw logo! Aan de vertrouwde naam JOGG-Zaanstad is een slogan toegevoegd: Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst. Door deze nieuwe naam wordt benadrukt dat de aanpak een preventieve aanpak is, gericht op álle kinderen en jongeren. Het gaat dus om meer dan alleen het gewicht. De nieuwe naam past beter bij wat voor mooi werk er lokaal en landelijk allemaal gedaan wordt, vaak breder dan overgewicht. Een kritiekpunt op de naam Jongeren Op Gezond Gewicht was dat deze beperkend kan werken en soms als stigmatiserend kon worden ervaren, bijvoorbeeld door de woorden jongeren en gewicht.
Lees verder
 
Wat kan jij betekenen?
Met de drie themacampagnes Water drinken, Groente eten en Gratis Bewegen maken we samen gezond weer aantrekkelijk voor kinderen. Dus voor álle kinderen, ook die op gezond gewicht zijn. En het werkt, mede dankzij jullie, want in Zaanstad drinken kinderen meer water dan in de omliggende gemeentes. Dus blijf vooral deze gezonde positieve boodschappen herhalen en geef zelf het goede voorbeeld. Zo zorgt Sportbedrijf Zaanstad naast gratis beweegaanbod dat er altijd water is bij evenementen. Op veel basisscholen is water drinken de norm en wordt extra aandacht gegeven aan bewegen en welbevinden. Er zijn weer nieuwe Gezonde Scholen bijgekomen!
 
En wat als het kind last heeft van zijn haar gewicht?
Pak jouw rol in de keten. Als je tijd hebt: toon interesse in het kind. Vraag hoe het gaat, op school en thuis. Als je geen tijd hebt: spreek je zorgen uit naar een professional die het kind wel vaker ziet. Bekijk eens deze folder met tips over 'Hoe praat je respectvol met kinderen en hun ouders over gewicht?'

Hoe dan ook, laat je vooroordelen thuis en word bewust van je blinde vlekken (we hebben er voor onszelf al heel wat weggepoetst afgelopen jaren). Er zijn bijvoorbeeld veel meer factoren van invloed op het gewicht dan wij eerst dachten. Bekijk dit korte filmpje welke factoren mee spelen met obesitas.
 
Onderzoek en cijfers
 
Zoveel mogelijk van wat we doen binnen de integrale JOGG aanpak evalueren we. Dat doen we met zowel professionals als inwoners. De meest belangrijke onderzoeken en cijfers staan op www.joggzaanstad.nl. Nieuw zijn de overgewicht cijfers, cijfers ZaansFit cursussen en de evaluatie van de centrale zorgverleners die in 2017 zijn gestart: Hoe wordt doorverwezen? En wat is het effect van deze spin in het web.
 
Kijk en luister tips:
 
Waarschijnlijk ben je het thema gezonde leefstijl al veel in het nieuws tegen gekomen. Gezond leven blijkt nu nog belangrijker.
  • Kijk het Webinar terug: Obesitas, kinderen en COVID-19 door Obesitas Platform
  • Als nascholing van de GGD collega`s organiseren we Webinars. Twee daarvan zijn ook zeer geschikt voor externen. Op dinsdag 30 juni kun je van 10:00 tot 11:15 uur live meedoen of daarna terugkijken. Webinar 1. Nut en noodzaak van dagelijks bewegen: hoe inspireer je ouders? Webinar 2. De invloed van chronische stress op je hersenen en gedrag. Interesse? Mail info@joggzaanstad.nl
  • Podcast van 30 min. van Lector Mirka Janssen over meer bewegen op school en daar buiten. Zij doet onderzoek op Zaan Primair naar Dynamische Schooldag.
 
Agenda:
 
  • Elke week: ZaansFit beweeggroepen 6-12 jaar en 12+ voor kinderen met overgewicht.
  • 4 juli t/m 16 aug: Zomerrooster buurtsportwerk. Elke dag: gratis sporten en bewegen (vanaf 6 jaar) onder begeleiding van Sportbedrijf Zaanstad.
  • Kijk op de Facebook pagina van de sociale wijkteams en buurthuizen voor het lokale (gratis) aanbod.
  • 31 aug: start inschrijven EU schoolfruit voor 20 weken gratis groente & fruit op school.
  • We zijn in gesprek over een alternatief van de Mini Dam tot Damloop!
 
Colofon:
JOGG-Zaanstad
p/a GGD Zaanstreek-Waterland
Vurehout 2, 1507 EC Zaandam
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T 075-6519225
E info@joggzaanstad.nl
W www.joggzaanstad.nl
Redactie:
Christine Eggenkamp-Vink (Gemeente Zaanstad)
Annemijn Berghuis (GGD Zaanstreek-Waterland)
Aileen Boersen (GGD Zaanstreek-Waterland)
Annelijn de Ligt (GGD Zaanstreek-Waterland)
Mirjam Preusterink (Sportbedrijf Zaanstad)
Aanmelden  |  Afmelden