GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 1 | januari 2021
 
Nieuwsbrief #5 Nu Niet Zwanger gemeente Zaanstad
Met deze nieuwsbrief informeren we je regelmatig over de ontwikkelingen over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ); in de regio en landelijk.


 
 
Animatie over begeleiding bij een onbedoelde zwangerschap
In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen in hun leven te maken met een onbedoelde zwangerschap. Voor jou als professional is er een rol weggelegd om deze vrouwen (en partners) te begeleiden. FIOM ontwikkelde een animatie over de begeleiding van vrouwen (en partners) met een onbedoelde zwangerschap. Hierin wordt uitgelegd hoe de begeleiding bij een onbedoelde zwangerschap eruit ziet en wat de rol van de professionals hierbij kan zijn/is. Ook komt aan bod wat jij kunt doen ter voorkoming van een nieuwe onbedoelde zwangerschap, bijvoorbeeld door middel van de inzet van de methodiek van Nu Niet Zwanger.
 
 
 
 
De terugvraagmethode: ook in te zetten bij Nu Niet Zwanger
Pharos ontwikkelde de ‘terugvraagmethode’. Met de terugvraagmethode (ook wel terugvertelmethode genoemd) kun je als (zorg)professional nagaan of jouw boodschap goed is overgekomen. Je doet dit door de cliënt/patiënt te vragen om in eigen woorden te vertellen wat jullie zojuist hebben besproken. Hierna kun je, indien nodig, bijstellen of aanvullen. Bij Nu Niet Zwanger kan je de terugvraagmethode bijvoorbeeld inzetten wanneer je uitleg hebt gegeven over anticonceptie of samen een afspraak hebt gemaakt bij de huisarts.
 
» Lees verder
 
 
 
Tweede groep aandachtsfunctionarissen Nu Niet Zwanger geschoold
Op 8 december is een tweede groep van zeven enthousiaste aandachtsfunctionarissen geschoold voor het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) Zaanstad. Vanuit Odion en Straathoekwerk volgden professionals de training om binnen hun eigen organisatie als aandachtsfunctionaris aan de slag te gaan.

De volgende scholing vindt plaats op donderdag 18 maart. Interesse om vanuit jouw organisatie deel te nemen? Neem dan contact op met Anja Boer (inhoudelijk coördinator NNZ) via nnz@ggdzw.nl.
 
» Lees verder
 
 
 
AEF: “Professionals zien grote meerwaarde van Nu Niet Zwanger”
Adviesbureau AEF voerde in 2020 een onderzoek uit naar de waarde van NNZ voor hulpverleners en beleidsmedewerkers. Daarnaast maakten zij inzichtelijk wat het belang is voor een succesvolle invoering en duurzame borging van NNZ. Belangrijkste uitkomst is dat professionals een grote meerwaarde zien van NNZ voor hun cliënten:
  • Professionals worden zich door Nu Niet Zwanger bewust van het belang om kinderwens bespreekbaar te maken. Daarbij voeren ze vaker en beter het gesprek over kinderwens met hun cliënten;
  • Professionals zien dat cliënten na het gesprek over kinderwens vaker een weloverwogen keuze maken over hun kinderwens;
  • Professionals zien dat leed kan worden bespaard bij het (ongeboren) kind, de cliënt en diens omgeving, als cliënten niet onbedoeld zwanger raken.
De resultaten zijn beknopt weergegeven in een Factsheet. Het volledige rapport van het onderzoek is hier beschikbaar.
 
 
 
 
NNZ in de (landelijke) media
  • Een artikel in Binnenlands Bestuur over de resultaten van de Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse van Nu Niet zwanger: 'Nu Niet Zwanger voorkomt leed en bespaart geld’.
  • In een artikel van RTL Nieuws geeft Carlo Leget als voorzitter van de raad van advies van Nu Niet zijn reactie op het conceptwetsvoorstel over gedwongen anticonceptie in extreme situaties: ‘Ik begrijp heel goed dat mensen zeggen: we willen leed voorkomen. Dat proberen wij ook’.
  • Staatssecretaris Paul Blokhuis gaat voor duurzame borging van het programma Nu Niet Zwanger: ‘Ik ben voornemens om nog deze kabinetsperiode mogelijkheden te bezien om NNZ (…) een langere periode financieel te ondersteunen’.
 
 
 
 
Vragen of informatie
NNZ richt zich op kwetsbare mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd die te maken hebben met een opeenstapeling van problemen en beperkingen. Werk je met deze doelgroep en wil je in contact komen met het programma NNZ, kennis met ons maken of heb je vragen over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op via nnz@ggdzw.nl. Kijk voor meer informatie over NNZ op de website van NNZ en in deze infosheet. Bekijk ook het NNZ-inspiratiefilmpje.
 
 
 
 
Nieuwsbrief
Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan jouw collega’s of netwerkpartners die hier ook interesse in hebben. Zij kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een mail te sturen met als onderwerp ‘aanmelden nieuwsbrief’. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je in het colofon afmelden.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
George Neve
Ilja Geertzen
Joanne Wieringa
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar meldingizb@ggdzw.nl t.a.v. IZB nieuwsbrief
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties