GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 2 | maart 2021
 
Nieuwsbrief Jeugd 12-18 jaar
 
Inleiding
In deze nieuwsbrief verschillende onderwerpen die betrekking hebben op corona. De GGD organiseert 31 maart een webinar voor ouders over jongeren in coronatijd. Hier kunt u ouders op wijzen. Maar ook: hoe ga je als leerkracht om met leerlingen die hoesten of niezen in de klas? De GGD geeft u tips hiervoor. Misschien vraagt u zich af of een leerling wel naar school mag komen als het klachten heeft die op corona lijken. In dit nummer een beslisboom om dat te bepalen. En enkele sites waar u ouders naar kunt verwijzen als leerlingen mentale problemen hebben door corona.

Verder aandacht voor de handreiking ‘Omgaan met armoede op scholen, het webinar overgewicht en de subsidies Gezonde School. En de aankondiging dat de Jongvolwassenenmonitor dit voorjaar start.

Veel leesplezier!
 
 
 
Webinar voor ouders over ‘Omgaan met jongeren in coronatijd’
Op woensdagavond 31 maart van 19:30 tot 20.30 uur organiseert GGD Zaanstreek-Waterland een webinar via Zoom voor ouders over ‘Omgaan met jongen in coronatijd.
 
» Lees verder
 
 
 
Niezen ongemakkelijk?
Er zit in deze tijd wat ongemak op niezen en hoesten. Dit hebben we allemaal wel eens ervaren. Dat maakt dat het voor sommige leerlingen soms lastig is. Hoe ga je hier als leerkracht mee om?
 
» Lees verder
 
 
 
Het testen van tieners & quarantaineregels, wel of niet naar school
Sinds 8 februari zijn de scholen weer geopend. Wanneer leerlingen wel of niet naar school mogen komen lees je in de nieuwe beslisboom. De GGD test, volgens het beleid van de overheid, ook leerlingen zónder klachten. Hiervoor gebruikt GGD Zaanstreek-Waterland de PCR-test.
 
» Lees verder
 
 
 
Mentale gezondheid onder jongeren in coronatijd
Voor jongeren is het een onrustige tijd. Velen van hen voelen zich door de beperkingen van coronacrisis eenzamer dan normaal. Dit kan gevolgen hebben voor hun mentale welbevinden.
 
» Lees verder
 
 
 
Skip de coronadip - Nieuwe challenge van het Rode Kruis
Het Rode Kruis start een challenge voor meer vrolijkheid in coronatijd. Uit onderzoek blijkt dat somberheid onder Nederlandse jongeren is toegenomen. Door middel van de #skipdecoronadip challenge helpt het Rode Kruis jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
 
» Lees verder
 
 
 
Onderwijsdoelen scoor je buiten!
Ook het voortgezet onderwijs kan zich aanmelden voor de 6e editie van de Nationale Buitenlesdag op 13 april! Vorig jaar hebben meer dan 350.000 leerlingen buiten les gehad. Denk aan oppervlaktes berekenen, een weerstation bouwen en een geschiedenisrace in de wijk. De frisse lucht, beweging en speelse manier van leren zorgen ervoor dat leerlingen beter presteren! Doet uw school dit jaar ook weer mee? Meld u nu aan op www.buitenlesdag.nl.
 
 
 
 
Jongvolwassenmonitor start in het voorjaar
Om goed zicht te krijgen op gezondheid en welzijn van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar in Zaanstreek-Waterland voert de GGD dit voorjaar de Jongvolwassenmonitor uit. In 2019 hield de GGD de Gezondheidsmonitor Jeugd onder de leerlingen 2e en 4e klassen van het regulier voortgezet onderwijs.
 
» Lees verder
 
 
 
Subsidies Gezonde School aanvragen
Wil uw school aan de slag met een gezonde leefstijl op school en ontvangt u hierbij graag een extra impuls? Bijvoorbeeld rond het welbevinden van leerlingen, zodat zij goed in hun vel zitten in coronatijd? Of om het thema relaties & seksualiteit goed in te bedden op school?
Om scholen in het po, so, vo en mbo te stimuleren om te werken aan een gezonde leefstijl, zijn er 3 stimuleringsregelingen:

  • Ondersteuningsaanbod Gezonde School 2021-2022
  • Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit 
  • Subsidie Watertappunten 

Van 8 maart t/m 19 april 2021 kunt u als school(locatie) belangstelling voor één of meer regelingen kenbaar maken via mijngezondeschool.nl.
 
» Lees verder
 
 
 
Handreiking Omgaan met armoede op scholen
In Nederland groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Armoede komt overal voor, ook in rijkere buurten. Het aantal leerlingen dat in armoede opgroeit is op scholen in achterstandswijken wel duidelijk groter. Deze leerlingen groeien op in een omgeving die minder goed en stimulerend is.
 
» Lees verder
 
 
 
Hulp bij overgewicht - webinar
Deze coronacrisis legt ook een andere crisis bloot: de obesitascrisis. Twee derde van de coronapatiënten op de IC’s is te zwaar. Mensen met overgewicht hebben een groter risico om corona te krijgen: het immuunsysteem reageert minder goed op indringers en het coronavirus vermenigvuldigt zich snel. Gelukkig is er hulp om overgewicht tegen te gaan!
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annemijn Berghuis (JOGG Zaanstad)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties