GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 2 | april 2021
 
Nieuwsbrief #6 Nu Niet Zwanger gemeente Zaanstad
Met deze nieuwsbrief informeren we je regelmatig over de ontwikkelingen over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ); in de regio en landelijk. NNZ richt zich op voorkomen van onbedoelde zwangerschappen bij kwetsbare mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een opeenstapeling van problemen en beperkingen. Werk je met deze doelgroep en wil je kennis maken of heb je vragen over de mogelijkheden, neem dan contact op met het NNZ-team (inhoudelijk coördinator Anja Boer en projectleider Joanne Wieringa) via nnz@ggdzw.nl. Kijk voor meer informatie over NNZ op de website van NNZ en in deze infosheet. Bekijk ook het NNZ-inspiratiefilmpje.
 

 
 
In gesprek met … aandachtsfunctionaris Cindy van der Weele
Cindy van der Weele (37) werkt als VoorZorg-verpleegkundige bij GGD Zaanstreek Waterland. VoorZorg is een opvoed-, leefstijl, gezondheids- en ontwikkelingsondersteuningsprogramma. Het programma richt zich op jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Sinds een half jaar is Cindy actief als aandachtsfunctionaris (AF) voor Nu Niet Zwanger (NNZ). Cindy: ‘Toen ik over NNZ hoorde, was ik meteen enthousiast. ‘Kinderwens’ is een belangrijk thema, maar wordt vaak vergeten in gesprekken met cliënten. NNZ brengt dit thema op een vrij eenvoudige manier onder de aandacht van zowel de professional als de client’. Cindy geeft aan dat ze al regelmatig het gesprek aan ging over anticonceptie, maar dat ze sinds het volgen van de NNZ-scholing tot AF de kinderwens centraal stelt.
 
» Lees verder
 
 
 
Podcast over Nu Niet Zwanger
In opdracht van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) maakte sociaal pedagoog Merel Steinweg een driedelige podcastserie met de naam ‘lockdown reflecties’. In de eerste aflevering ging zij in gesprek over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) met Connie Rijlaarsdam (grondlegger en programmamanager NNZ) en Hans Schleiffert (landelijke kwartiermaker NNZ). Over hun wens om het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie veel vanzelfsprekender te maken voor mensen in kwetsbare posities. Over de kansen die deze tijd biedt om elkaar als professionals vanuit verschillende disciplines en regio’s makkelijk online op te zoeken. Maar ook de moeilijkheden om juist in deze tijd een nieuwe manier van werken te promoten. De podcast is te beluisteren op de reguliere kanalen, zoals Spotify.
 
 
 
 
Nieuw kabinet: Stel ‘Gezonde generatie’ tot doel in het regeerakkoord
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en daarmee een optimale kans op een kansrijke en gezonde toekomst. In Nederland heeft 1 op de 6 kinderen géén goede start. Dat zijn 4 à 5 kinderen per klas die zich fysiek, mentaal en sociaal minder goed kunnen ontwikkelen. De 43 leden uit de Landelijke Coalitie Kansrijke Start en zeven ervaringsdeskundigen uit de Spiegelgroep Kansrijke Start vragen in een formatiebrief het nieuwe kabinet om de Gezonde Generatie als doel voor 2040 in het Regeerakkoord op te nemen met als eerste stap de realisatie van een gezonde, veilige en kansrijke start voor iedereen. Lees de volledige brief op www.kansrijkestart.nl of bekijk een interview met Eric Steegers over het belang van de brief.
 
 
 
 
Aandachtsfunctionarissen Nu Niet Zwanger
Donderdag 18 maart zijn acht nieuwe aandachtsfunctionarissen (AF’s) die werkzaam zijn in Zaanstad getraind. Deze professionals zijn geschoold om binnen hun eigen organisatie als AF voor Nu Niet Zwanger (NNZ) aan de slag te gaan. Ze volgden naast deze scholing ook een e-learning ontwikkeld door Rutgers en hebben nu voldoende kennis en handvatten om in gesprek te gaan met cliënten over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie en hun collega’s hierbij te ondersteunen. Ook zijn de AF's binnen hun eigen organisatie ambassadeur van NNZ.In totaal zijn er nu 21 AF’s voor NNZ actief in Zaanstad. Zij zijn afkomstig van een grote diversiteit aan organisaties: Brijder Verslavingzorg, Jeugdteams, JGZ (voorzorg), Jongerenloket, MABZ, Odion, Stichting Perspectief, verloskundigenpraktijk Lavita en de William Schrikker Groep. Binnenkort gaan twee professionals van MEE Amstel en Zaan de AF-scholing volgen.

Ook aansluiten?
Wil jij als organisatie het thema kinderwens hoger op de agenda zetten en aansluiten bij Nu Niet Zwanger? Neem dan contact op met het NNZ-team (Anja Boer en Joanne Wieringa) via nnz@ggdzw.nl.
 
 
 
 
NNZ in de (landelijke) media
  • Werkbezoek tweede kamerlid Vera Bergkamp aan Nu Niet Zwanger.
  • Nu Niet Zwanger in Sprank - 'Zoveel enthousiasme heb ik nog nooit meegemaakt!'
 
 
 
Nieuwsbrief
Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan jouw collega’s of netwerkpartners die hier ook interesse in hebben. Zij kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een mail te sturen met als onderwerp ‘aanmelden nieuwsbrief’. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je in het colofon afmelden.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
George Neve
Ilja Geertzen
Joanne Wieringa
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar meldingizb@ggdzw.nl t.a.v. IZB nieuwsbrief
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties