GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 2 | mei 2021
 
Nieuwsbrief Jeugd 12-18 jaar
 
Inleiding
Alweer de laatste nieuwsbrief vóór de zomervakantie. We hebben er een afwisselend nummer van gemaakt!
Zo kunt u lezen over de gevolgen en kosten van overgewichtscijfers bij kinderen. We besteden aandacht aan hoe belangrijk het is om op tekenbeten te controleren als u ‘in het groen’ bent geweest.
De GGD houdt dit jaar 2 Gezondheidsonderzoeken; de Jongvolwassenmonitor en de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021. In dit nummer leest u hier meer over.
Wilt u als school aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren in deze tijden van corona? Lees dan Je Brein de Baas, gratis lesmateriaal om met leerlingen het gesprek te voeren over het effect van corona en stress.
Ook geven we informatie over Krachtvoer, een gratis lesprogramma voor leerlingen van de vmbo-onderbouw.

Veel leesplezier!
 
 
 
Waarom-vragen van jongeren over Corona
Het coronavirus is voorlopig nog niet weg. Daarom blijven er nog maatregelen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Dit roept bij veel mensen vragen op. Ook bij jongeren.
 
» Lees verder
 
 
 
Je Brein de Baas
Door corona staat de mentale gezondheid van jongeren onder druk. Veel scholen willen hier graag aandacht aan besteden. Maar hoe? ‘Je Brein de Baas?!’ is gratis lesmateriaal dat docenten ondersteunt om met leerlingen het gesprek te voeren over het effect van corona, stress, gevoelens en de werking van het brein.
 
» Lees verder
 
 
 
Gevolgen en kosten overgewicht bij kinderen
Op korte én lange termijn heeft overgewicht bij kinderen negatieve gevolgen op hun lichamelijke en psychosociale gezondheid. Deze gevolgen leiden uiteindelijk tot kosten voor de persoon en de samenleving.
 
» Lees verder
 
 
 
Onderzoek naar de gevolgen van corona bij jongeren
Het coronavirus beheerst al meer dan een jaar onze samenleving. Ook voor jongeren heeft dit ongetwijfeld grote gevolgen. De GGD’en in Nederland willen de invloed van corona op de gezondheid van jongeren inzichtelijk maken en het welzijn van jongeren een boost geven in de periode na corona. Daarom vindt de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 plaats op het voortgezet onderwijs in de periode september tot en met november 2021. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang.
 
» Lees verder
 
 
 
Jongvolwassenmonitor op 11 mei gstart
Vanaf 11 mei voert GGD Zaanstreek-Waterland een grootschalig online onderzoek uit. Het gaat om onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar in Zaanstreek-Waterland. Tot eind juli kunnen zij de online vragenlijst invullen via www.JVmonitor.nl.
 
» Lees verder
 
 
 
Controleren op tekenbeet
Van een tekenbeet kun je ziek worden. Controleer daarom uzelf en laat de leerlingen zich ook op tekenbeten controleren nadat jullie 'in het groen' zijn geweest.
 
» Lees verder
 
 
 
Krachtvoer
Krachtvoer is een gratis lesprogramma voor leerlingen van de
vmbo-onderbouw. Het programma helpt leerlingen gezond te leven en in het bijzonder om gezonde voedingskeuzes te maken. Het gaat met name in op de thema’s fruit, snacken, drinken, ontbijt en duurzaamheid.
 
» Lees verder
 
 
 
Bestel campagnematerialen PUUR rookvrij
De landelijke campagne PUUR rookvrij zet mensen die roken op een positieve manier aan tot het doen van een effectieve stoppoging. U als (zorg)professional bent belangrijk voor een succesvolle stoppoging.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties