GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland

Epidemiologie nieuwsbrief

  |  online weergeven
jaargang 7 | nummer 1 | mei 2021
 
Inleiding
Afgelopen najaar vonden de Gezondheidsmeter Kinderen, Volwassenen en Senioren plaats. Op dit moment zijn we bezig met de analyse. In deze nieuwsbrief informeren wij u wanneer we de resultaten verwachten. Maar ook hoe we deze gezondheidscijfers gaan presenteren.
We delen de link van ons coronadashboard waar u de coronacijfers van onze regio kunt vinden.

Daarnaast brengen wij u op de hoogte van het jongvolwassenen onderzoek dat deze maand van start ging. Een voor GGD Zaanstreek-Waterland nieuw onderzoek naast de al bekende monitors.
Ook informeren wij u graag over het webinar van 18 mei over de gezondheidseffecten van corona en daarbij passende herstelinterventies.

Wij wensen u veel leesplezier!

Sector Strategie & Ontwikkeling – Epidemiologie
 
Goede respons op GGD gezondheidsonderzoeken
Volwassenen, senioren en ouders van kinderen (0-12 jaar) uit Zaanstreek-Waterland konden afgelopen najaar meedoen aan de Gezondheidsmeter Volwassenen, Senioren en Kinderen 2020. Met veel persberichten, borden langs de weg, online acties en het verloten van prijzen heeft de GGD zoveel mogelijk inwoners aangemoedigd om mee te doen. Immers: hoe meer mensen meedoen, hoe beter wij de gezondheid in kaart kunnen brengen.

40.000 inwoners hebben een uitnodiging ontvangen voor het onderzoek. Hierop heeft gemiddeld 46% gereageerd, vooral senioren deden mee.

Doelgroep       Responspercentage
Ouders van kinderen (0-12jaar)       48%
Volwassenen       34%
Senioren       55%


Foto: Een aantal van onze prijswinnaars met hun gewonnen step, tablet en weekendjeweg-bon.

Resultaten vanaf juli beschikbaar
De GGD is tevreden met dit resultaat. De resultaten van het onderzoek zijn vanaf juli 2021 beschikbaar. Deze neemt de GGD mee in gesprekken met gemeenten en partners. Ook komen de cijfers op de nieuwe cijferwebsite van onze GGD, zie hiervoor het volgende bericht in deze nieuwsbrief.

Met de resultaten gaan gemeenten, (zorg)instellingen, wijk- en jeugdteams en de GGD gericht aan de slag om gezondheid en welzijn van kinderen, volwassenen en senioren te verbeteren.
 
 
 
 
Nieuwe dashboards; voor ieder wat wils
Sinds kort is ons nieuwe corona-dashboard live gegaan. Hierop kunt u informatie vinden over besmettingen (ook per gemeente), testen en vaccineren in onze regio. Het corona-dashboard vindt u hier!

Daarnaast zijn wij bezig om dashboards te maken waarin wij alle gegevens van de monitors kunnen laten zien. Wij hopen deze in september voor iedereen klaar te hebben. Gebruikers van deze dashboards kunnen dan ook zelf tabellen maken met gegevens die zij zelf willen zien.
 
 
 
 
Onderzoek naar jongvolwassenen
Vanaf 11 mei voert GGD Zaanstreek-Waterland een grootschalig online onderzoek uit. Het gaat om onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar in Zaanstreek-Waterland. Tot eind juli kunnen zij de online vragenlijst invullen via www.JVmonitor.nl.

In de leeftijdsfase van puber naar volwassene maken jongeren in korte tijd veel veranderingen door. Ze zoeken een plek in de samenleving en wat wel en niet bij hen past. Om een goed beeld te krijgen op gezondheid en welzijn van de 16- tot 25-jarigen in Zaanstreek-Waterland voert de GGD deze Jongvolwassenmonitor uit.

Het onderzoek bestaat uit een korte online vragenlijst. De vragenlijst heeft vragen over onder andere gezondheid, welzijn, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid en financiën. En daarnaast ook over de gevolgen van corona op het welzijn. De vragen gaan specifiek in op de situatie van jongvolwassenen.

We benaderen de jongvolwassenen actief om de vragenlijst in te vullen. Dit doen we via school/opleiding, sociale media, flyers, posters en leeftijdsgenoten. Deelnemers maken kans op een bol.com bon van €10 (winkans 1 op 10). Maar ook op één van de Ultimate Ears MEGABOOM 3 speakers van €159,-.
De resultaten van de Jongvolwassenenmonitor verschijnen eind september 2021.

GGD Zaanstreek-Waterland houdt de Jongvolwassenmonitor voor de eerste keer. Dit onderzoek doen wij samen met GGD Amsterdam, GGD Flevoland en GGD Hollands Noorden. Samen willen we zoveel mogelijk van de 500.000 jongeren, die in deze regio’s wonen, bereiken. De Jongvolwassenmonitor geeft meer inzicht in wat er speelt onder jongeren. Gemeenten en de GGD  gebruiken de resultaten om beleid en activiteiten vorm te geven.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op https://www.ggdzw.nl/jongvolwassenenmonitor/.
 
 
 
 
Presentatie gezondheidseffecten corona en herstelinterventies
18 mei was de webinar over de gezondheidseffecten van corona. Er werd ingegaan op psychische, maatschappelijke en sociale effecten en de verschillen tussen leeftijdsgroepen (Martine Vliek, GGD Zaanstreek-Waterland). Daarna vertelde Karlijn Leenaarts (RIVM) over hoe je van data naar doen kunt gaan. Dat je hier een integrale aanpak in zou moeten zetten. Karin Boode (GGD GHOR NL) vertelde over de coronasubsidies op de 3 actielijnen (psychisch, leefstijl en kwetsbare groepen) en gaf voorbeelden van interventies. Bijvoorbeeld digitalisering van ouderen, voor de nafase van corona. Mathilde Wicherink (GGD Zaanstreek-Waterland) ging in op interventiemogelijkheden die veelbelovend zijn en goed passen binnen de doelstellingen van de actielijnen.

Heeft u dit webinar gemist en wilt u meer informatie over deze onderwerpen? Stel dan uw vraag via epi@ggdzw.nl. Ook een presentatie in uw team is mogelijk, wij horen het graag!
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
Epidemiologie
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar epi@ggdzw.nl o.v.v. Redactie Nieuwsbrief Epidemiologie.
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties