GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 3 | september 2021
 
Nieuwsbrief Jeugd 0-4 jaar
 
Inleiding
Hopelijk bent u weer fris en fruitig na de zomervakantie aan de slag gegaan! En haalt u inspiratie uit onze nieuwsbrief. In dit nummer komen verschillende onderwerpen aan bod die mogelijk interessant voor u zijn.

We besteden aandacht aan het RS virus waar veel kinderen ziek door worden. Inspectie Kinderopvang is qua bezetting weer op sterkte en mag weer naar de kinderopvanglocaties gaan. Er zijn 3 artikelen over huiselijk geweld. En wellicht is de inspiratiegids bewegen interessant voor u?

Veel leesplezier!
 
 
 
 
 
RS-virus waart nog rond
In de kranten was deze zomer veel aandacht voor het RS-virus. Dit is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus.
Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie hierdoor, met name in de winter. Maar dit jaar zagen we veel zieke kinderen in de zomer die in het ziekenhuis belandden. Ook nu waart dit virus nog.
Misschien dat u hier ook mee te maken heeft gekregen en heeft u vragen over het RS-virus? Kijk dan eens op https://www.rivm.nl/rs-virus/vragen-en-antwoorden.
 
 
 
 
Inspectie weer op volle sterkte
In april heeft een aantal inspecteurs afscheid van ons genomen. Maar in juli zijn twee nieuwe bekwame inspecteurs gestart; Jody en Frederike. Ze hebben beiden een pedagogische achtergrond, uitgebreide ervaring in de kinderopvang en voltooien in september de opleiding van toezichthouder kinderopvang.
Zo is het inspecteursteam weer op volle sterkte en hebben we alle aandacht voor de kwaliteit in de Zaanse kinderopvang.
De coronamaatregelen laten het toe dat wij ook weer zoveel mogelijk organisaties een inspectiebezoek kunnen brengen. Tot gauw!
 
 
 
 
Uitkomsten tweede deel Verwey Jonker onderzoek
Het Verwey-Jonker Instituut heeft het tweede deel van hun onderzoek naar huiselijk geweld binnen gezinnen en de effecten van de hulpverlening afgerond. Ook GGD Zaanstreek-Waterland heeft aan dit onderzoek meegewerkt.
Er zijn belangrijke uitkomsten die erg raken aan onze visie en werkwijze.
Op verzoek van het programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) maakte het instituut een samenvatting van de uitkomsten. Lees het hier.
 
 
 
 
Gezinsprofielen bij huiselijk geweld
Augeo bracht een nieuwsbrief uit over welke vijf gezinsprofielen er te herkennen zijn bij gezinnen waar geweld een rol speelt – naar aanleiding van het grote Verwey-Jonker onderzoek.

Bekijk hier de nieuwsbrief.
 
 
 
 
Trainingen voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling
Het regionale project Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) van Zaanstreek-Waterland organiseert verschillende trainingen voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling.
 
» Lees verder
 
 
 
Inspiratiegids bewegen
Zoekt u inspiratie om bewegen bij de allerjongsten via de ouders te stimuleren? Haal inspiratie uit de initiatieven van de Kleine Beweegsubsidie, bekijk de tips uit de praktijk en lees meer over gedragsverandering.
 
 
 
 
Vaderschap in de eerste 1000 dagen
Bent u als professional in de geboortezorg of kinderopvang ook benieuwd naar hoe vaders meer kunnen worden betrokken bij de ontwikkeling van hun kindje tijdens de eerste 1000 dagen? Meldt u dan aan voor het gratis webinar ‘Vaderschap in de eerste 1000 dagen’. Deze is op donderdag 16 september van 10.00 tot 12:15 uur.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties