GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 3 | september 2021
 
Nieuwsbrief Jeugd 12-18 jaar
 
Inleiding
Hopelijk bent u weer fris en fruitig na de zomervakantie aan de slag gegaan! En haalt u inspiratie uit onze nieuwsbrief. In dit nummer komen verschillende onderwerpen aan bod die mogelijk interessant voor u zijn.

We besteden in 3 artikelen aandacht aan huiselijk geweld. Ook de mentale gesteldheid van jongeren komt aan de orde. Zo start de GGD deze maand met Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021. Scholen voor voortgezet onderwijs kunnen vanaf nu Happyles voor hun leerlingen aanvragen bij de GGD. Of een voorlichting over zelfmoordpreventie aan de docenten, gegeven door ervaringsdeskundigen. In dit nummer leest u hier meer over. Scholen kunnen subsidie aanvragen voor ‘Lekker naar buiten’. We vragen u aandacht te schenken aan de sportmogelijkheden voor jongeren.

En doet u mee aan Stoptober?

Veel leesplezier!
 
 
 
Uitkomsten tweede deel Verwey Jonker onderzoek
Het Verwey-Jonker Instituut heeft het tweede deel van hun onderzoek naar huiselijk geweld binnen gezinnen en de effecten van de hulpverlening afgerond. Ook GGD Zaanstreek-Waterland heeft aan dit onderzoek meegewerkt.
Er zijn belangrijke uitkomsten die erg raken aan onze visie en werkwijze.
Op verzoek van het programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) maakte het instituut een samenvatting van de uitkomsten. Lees het hier.
 
 
 
 
Gezinsprofielen bij huiselijk geweld
Augeo bracht een nieuwsbrief uit over welke vijf gezinsprofielen er te herkennen zijn bij gezinnen waar geweld een rol speelt – naar aanleiding van het grote Verwey-Jonker onderzoek.

Bekijk hier de nieuwsbrief.
 
 
 
 
Trainingen voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling
Het regionale project Geweld Hoort Nergens Thuis (GHNT) van Zaanstreek-Waterland organiseert verschillende trainingen voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en kindermishandeling.
 
» Lees verder
 
 
 
Onderzoek naar gevolgen van corona bij jongeren bijna van start
Vanaf 20 september start de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021. Een digitaal vragenlijstonderzoek naar de invloed van corona op de gezondheid van jongeren. Het onderzoek vindt plaats op het voortgezet onderwijs in klas 2 en 4.
 
» Lees verder
 
 
 
Happyles: depressiepreventie bij jongeren
Vanaf nu kunt u via GGD Zaanstreek-Waterland Happyles aanvragen voor uw school. Happyles is een klassikaal aanbod om welbevinden en geluk te bevorderen. Ter preventie van depressieklachten bij jongeren.
 
» Lees verder
 
 
 
Jongeren delen verhalen tijdens voorlichting over zelfmoordpreventie
GGD Zaanstreek-Waterland geeft voorlichting aan professionals in het onderwijs over zelfmoordpreventie. Als nieuwe aanvulling op de reguliere voorlichting kunnen we ook samen met jonge ervaringsdeskundigen van het JEZ team (Jongeren Ervaringsdeskundigen Zaanstreek) van RCO de Hoofdzaak langskomen.
 
» Lees verder
 
 
 
Lekker naar buiten! Met subsidie Jong Leren Eten
Vanaf 1 september kunnen scholen een subsidie aanvragen voor een voeding gerelateerde activiteit met de leerlingen.
 
» Lees verder
 
 
 
Sport doet iets met je
Van 17 tot en met 26 september zetten honderden sportclubs en andere organisaties hun deuren open tijdens de Nationale sportweek. Het thema is ‘sport doet iets met je’. Iedereen wordt uitgedaagd om te ontdekken wat sport met je doet. Ook na 26 september kunnen jongeren volop sporten en bewegen. Verwijs jongeren bijvoorbeeld door naar Youfit (Purmerend), het platform Noord-Holland Actief (Waterland & Landsmeer) of ZaansFit Teens (Zaanstad).
 
» Lees verder
 
 
 
Stoptober: 28 dagen stoppen met roken!
Rokers in heel Nederland helpen elkaar vanaf 30 september weer om te stoppen met roken tijdens Stoptober. Deze succesvolle landelijke campagne daagt rokers uit om de maand oktober niet te roken. GGD Zaanstreek-Waterland brengt ook dit jaar de actie in de regio onder de aandacht. Helpt u ook mee?
 
» Lees verder
 
 
 
Smoke Free Challenge
De Smoke Free Challenge gaat weer van start. Docenten kunnen hun klas(sen) tot 1 oktober 2021 aanmelden.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
  • 22 september: Nationale Kraanwaterdag
  • 27 september - 1 oktober: Week tegen Pesten. Motto van dit jaar: Buitensluiten? Uitgesloten!
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties