GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 2 | nummer 3 | oktober 2021
 
Nieuwsbrief Jeugd 4-12 jaar
 
Inleiding
Deze herfst biedt de GGD u een weer gevarieerde nieuwsbrief aan. Allerlei informatie die mogelijk voor u, professional werkzaam met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar, interessant kunnen zijn. Stuur deze nieuwsbrief ook gerust door naar collega’s of netwerkpartners in de regio voor wie het ook relevante informatie is.

Een greep uit de inhoud van deze editie. U kunt lezen waar u de uitkomsten van de GGD Gezondheidsmeter 2020, Kinderen kunt vinden. Wellicht kent u ouders die in scheiding liggen? U kunt hen wijzen op de webinar die de GGD 15 november organiseert. Werkt u op een ‘Gezonde School’? In dit nummer een reminder dat u de subsidie aanvraag Relaties & seksualiteit nog kunt doen. Of lees wanneer onze medewerkers van Jeugdgezondheid het handboek ‘Kinderen die meertalig opgroeien’ voortaan gebruiken. In de week van 1 november is de campagne ’zien drinken doet drinken’. Ook hieraan besteden we in dit nummer aandacht.

Kortom, voor ieder wat wils.

Veel leesplezier!
 
 
 
Resultaten van de ‘GGD Gezondheidsmeter 2020, Kinderen’ online
Ouders van kinderen (0-12 jaar) uit Zaanstreek-Waterland konden in het najaar van 2020 meedoen aan de GGD Gezondheidsmeter 2020, Kinderen. Welke opvoedingsvragen hebben ouders van jonge kinderen? Hoeveel uur per week spelen kinderen buiten of zitten ze achter een beeldscherm? Is dit gestegen sinds vier jaar geleden? Dit zijn vragen die het onderzoek beantwoordt en nu online te vinden zijn!
 
» Lees verder
 
 
 
Nieuwe GGD cijferwebsite online!
Hoe gelukkig voelen kinderen in Zaanstreek-Waterland zich? Hoe is het gesteld met hun beweeggedrag? Hoeveel procent van de jongeren doet aan binge drinken in uw gemeente? Hoeveel jonge mantelzorgers zijn er in uw gemeente in vergelijking met andere gemeenten? Antwoorden op deze vragen vindt u op onze nieuwe cijferwebsite.
 
» Lees verder
 
 
 
Webinar ‘Opvoeden na scheiding’
Maandagavond 15 november organiseert GGD Zaanstreek-Waterland de webinar ‘Opvoeden na scheiding’.
 
» Lees verder
 
 
 
Laatste ronde subsidie aanvraag Relaties & seksualiteit Gezonde School
Van 4 oktober t/m 15 november kunnen scholen zich aanmelden voor ronde 5 van de stimuleringsregeling Gezonde relaties en seksualiteit van de Gezonde School. De Gezonde School is een programma dat scholen met een stappenplan helpt om te werken aan een gezonde manier van leven op school. Relaties & en seksualiteit is een van de thema’s waar school mee aan de slag kan gaan.
 
» Lees verder
 
 
 
Online tijdschrift ‘Zorg goed voor jezelf
In de Week van de Opvoeding heeft GGD Zaanstreek-Waterland met verschillende praktijkorganisaties en het NCJ een online tijdschrift voor ouders uitgebracht met als onderwerp ‘Zorg goed voor jezelf’. In het tijdschrift staan artikelen over goed voor jezelf zorgen als ouder, vaderschap, de eerste 1000 duizend dagen, pandemie & natuurrampen, werk en gezin combineren en interviews met ouders en professionals. Nieuwsgierig? Je kunt het tijdschrift hier lezen.
 
 
 
 
Meertalig opgroeien
Begin oktober ontvingen alle JGZ-professionals van de GGD het handboek ‘Kinderen die meertalig opgroeien’. In dit handboek staat de visie op meertalig opgroeien, vertaald naar 8 concrete adviezen voor ouders.
 
» Lees verder
 
 
 
Spelenderwijs leren
Spelen en leren? Dat is voor Juf Merel dé uitkomst in de klas! Het is de ideale manier om kinderen nieuwe dingen te laten leren en ontdekken. Daarom wil Merel zich de komende tijd inzetten om steeds meer kinderen spelenderwijs te laten leren. En dat komt goed van pas, want… Juf Merel is één van de ambassadeurs van Jantje Beton! Lees meer hierover op https://www.speelbeweging.nl/spelenderwijs-leren-met-juf-merel/.
 
 
 
 
Gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd
Na Zaanstad en Purmerend is nu ook de gemeente Edam-Volendam officieel een JOGG gemeente. Deelname aan het project Gezond Opgroeien in Zaanstreek-Waterland was daarvoor de eerste stap.
 
» Lees verder
 
 
 
Gezinnen in armoede
Eind oktober stond armoede volop in de belangstelling tijdens de week van de armoede. En dat is helaas nog altijd hard nodig.
 
» Lees verder
 
 
 
Zien drinken, doet drinken
Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe. Geen alcohol drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren maakt de kans kleiner dat ze op jonge leeftijd beginnen met alcoholgebruik. De campagne ’zien drinken doet drinken’, die in de week van 1 november plaatsvindt, is erop gericht ouders hiervan bewust te maken.
 
» Lees verder
 
 
 
Extra aandacht voor de Verklaring omtrent gedrag (VOG) houder en bestuurder
Bij elk inspectieonderzoek controleert de GGD of medewerkers in het bezit zijn van een geldige VOG, ingeschreven zijn in het PRK (personenregister kinderopvang) en verbonden zijn met de houder. Daarbij controleren we ook of de houder en/of bestuurder(s) in het bezit zijn van een geldige VOG. Het is verstandig om zelf ook te kijken of deze VOG’s geldig zijn.

Zie voor informatie hierover oa https://duo.nl/particulier/personenregister-kinderopvang/in-het-kort.jsp.
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties