Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 2 | maart 2022
 
Nieuwsbrief Jeugd 4-12 jaar
 
Inleiding
In dit nummer vraagt Veilig Thuis uw aandacht voor de trainingen voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld die voor dit jaar gepland staan. U kunt zich daar nu voor opgeven!
Slapen en mediagebruik zijn 2 onderwerpen waar ouders met jonge kinderen vragen over kunnen hebben. In deze nieuwsbrief delen we informatie over beide thema’s. Basisscholen in heel Nederland geven tijdens de Week van de Lentekriebels les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Dit jaar is deze week van 21 t/m 25 maart en het thema is ‘Je lijf is van jou’.

Met dit mooie weer is het fijn om met de kinderen lekker buiten bezig te zijn. Voelt u iets voor een groen schoolplein? In deze editie kunt u lezen over een dergelijk initiatief in Zaanstad. Wie weet brengt dit u op ideeën!? Heeft uw school een moestuin? Weet dat er gratis moestuinzaadjes beschikbaar zijn voor leerkrachten van groep 1 t/m 4. U leest in deze nieuwsbrief hoe u die kunt aanvragen.

We geven u een tip voor een podcast! Speciaal voor professionals in en rond het onderwijs verschijnt er elke dinsdag een podcast over de Gezonde School. Hierin gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga op onderzoek naar verschillende onderwerpen die spelen op scholen. Van voeding tot inclusiviteit en van beeldschermgebruik tot seksualiteit.
Tussen 7 maart en 19 april is er een belangstellingsregistratie voor 3 stimuleringsregelingen van de Gezonde School. Lees in deze nieuwsbrief welke dat zijn.

Tot slot melden we dat onze collega’s van Toezicht jaargesprekken houden om te vertellen wat de houders van kinderopvang kunnen verwachten van de inspectie.

Veel leesplezier!
 
 
 
Trainingen aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld
In 2022 organiseert het project Geweld Hoort Nergens Thuis, waar GGD Zaanstreek-Waterland aan deelneemt, weer trainingen voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld. U kunt zich inschrijven voor:
  • Basistraining voor Aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld
  • Verdiepingsmodules voor Aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld
 
» Lees verder
 
 
 
Slaap lekker: tips voor ouders
18 maart is de internationale dag van de slaap. Slaap is essentieel voor de gezondheid en welzijn van iedereen. Voor kinderen is voldoende slaap extra belangrijk. In Zaanstreek-Waterland slaapt 93% van de 4- tot 8-jarigen vaak of (bijna) altijd goed en 95% van de 8- tot 12-jarigen. Slaap heeft invloed op de groei van het lichaam, de hersens én het gedrag. Onderzoeker Monique L’Hoir weet alles over slaap.
 
» Lees verder
 
 
 
Media Ukkie dagen
De Media Ukkie Dagen van 25 maart tot en met 1 april 2022 vragen aandacht voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen tot 6 jaar. Tablets, mobieltjes en TV zijn ook bij die leeftijdsgroep al heel geliefd. Hoe zit dat in onze regio? En wat zijn de risico’s?
 
» Lees verder
 
 
 
Week van de Lentekriebels weer van start!
Van 21 t/m 25 maart is het de Week van de Lentekriebels. Het thema van dit jaar is ‘Je lijf is van jou’.
Tijdens deze week geven basisscholen in heel Nederland les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. De projectweek helpt om deze thema’s structureel in het schoolplan op te nemen.
 
» Lees verder
 
 
 
Groene schoolpleinen voor buitenlessen
Bestuurders van alle Zaanse basisscholen, gemeente Zaanstad, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, Zaans Natuur & Milieu Centrum en IVN Natuureducatie geven samen een impuls aan het natuurlijker inrichten en educatief gebruiken van de Zaanse basisschoolpleinen. Een groen schoolplein maakt de pauzes en buitenlessen extra leuk en leerzaam.
 
» Lees verder
 
 
 
Gratis moestuinzaadjes van Smaaklessen
Er zijn gratis moestuinzaadjes beschikbaar voor leerkrachten van groep 1 t/m 4. Het pakket met moestuinzaadjes sluit aan bij de Smaakmissie Moestuin. Wil je zelf nog pakketjes verdelen? Vraag ze dan aan bij smaaklessen@wur.nl. Wees er snel bij want op = op!
 
 
 
 
Luistertip: Gezonde School, de podcast
Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen en studenten? In deze podcastserie gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga op onderzoek. Hij bezoekt scholen en spreekt experts. Van voeding tot inclusiviteit en van beeldschermgebruik tot seksualiteit: allerlei onderwerpen komen aan bod. Iedere dinsdag verschijnt een nieuwe aflevering online. De podcast is gericht op professionals in en rond het onderwijs.
Luister de podcast via www.gezondeschool.nl/podcast of via Spotify, Apple Podcast of Google Podcast.
 
 
 
 
Belangstellingsregistratie stimuleringsregelingen Gezonde School
Vanaf 7 maart biedt de Gezonde School weer 3 stimuleringsregelingen aan:
Scholen, die gebruik willen maken van één of meer regelingen, kunnen tussen 7 maart en 19 april belangstelling registreren via het schoolaccount in Mijngezondeschool.nl

Kijk voor meer informatie op www.gezondeschool.nl
 
 
 
 
Jaargesprekken Toezicht
Half januari zijn de eerste inspecteurs Toezicht weer op pad gegaan om kinderopvanglocaties te bezoeken.
Ondertussen voeren ze met de grote houders ook de eerste jaargesprekken. Ze bespreken samen met de houder hoe de inspectie er in 2022 uitziet.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties