GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 1 | april 2022
 
Nieuwsbrief #8 Twee jaar Nu Niet Zwanger in Zaanstad
Met deze nieuwsbrief informeren we je regelmatig over de ontwikkelingen over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ); in de regio en landelijk.


 
 
In twee jaar al zeker 200 gesprekken met mensen in kwetsbare situaties over hun kinderwens
Zaanstad sloot zich begin 2020 aan bij Nu Niet Zwanger, dat onderdeel is van de Zaanse coalitie Kansrijke Start. De vruchten van NNZ beginnen zich duidelijk af te werpen. In de afgelopen twee jaar is met tenminste 200 cliënten het gesprek gevoerd over hun kinderwens. Zo’n 90 procent van de mensen besloot nog te wachten met het krijgen van kinderen en anticonceptie te gebruiken.

Professionals zijn de sleutel
Nu Niet Zwanger biedt professionals scholing en ondersteuning om met hun eigen cliënten het gesprek aan te gaan over een kinderwens. In de afgelopen twee jaar zijn in Zaanstad 28 aandachtsfunctionarissen, dé ambassadeurs van NNZ binnen hun eigen organisatie, opgeleid bij 15 verschillende organisaties, waaronder Odion, Voorzorg, Leger des Heils, Regio College en Straathoekwerk. Daarnaast is het somatisch netwerk aangesloten: verloskundigen, gynaecologen en sommige huisartsen.
 
» Lees verder
 
 
 
Verhalenbundel ‘Nu kan ik verder’ – de echte verhalen van Nu Niet Zwanger
Met trots hebben we vanuit Nu Niet Zwanger de verhalenbundel ‘Nu kan ik verder’ uitgereikt aan alle aandachtsfunctionarissen en andere betrokkenen bij het programma. In dit boek staan verhalen uit de praktijk zoals de inhoudelijk coördinatoren van het programma deze in 20 verschillende regio’s hebben meegemaakt.

“Het boek omvat de noodzaak van het doorbreken van een taboe. Het bespreekbaar maken van de kinderwens. Het bespreekbaar maken van het gebruik van anticonceptie wanneer er geen kinderwens is. Ik moest stiekem ook wel lachen om de jongere versie van mijzelf die ik enorm herkende in sommige verhalen.’ – Ervaringsdeskundige over ‘Nu kan ik verder’.

Interesse in een boek? We hebben er nog een paar om uit te delen. Stuur een mail naar nnz@ggdzw.nl. Je kan het boek ook hier voor 2 euro zelf bestellen.
 
 
 
 
Nu Niet Zwanger officieel erkend als ‘goed onderbouwd’
Nu Niet Zwanger is als interventie officieel erkend als ‘goed onderbouwd’ en opgenomen in de databank ‘Gezond Leven’ van het RIVM. De erkenningscommissie beschreef Nu Niet Zwanger als ‘een mooi voorbeeld van een interventie die vanuit een goede probleemanalyse is opgebouwd, onderbouwd en geïmplementeerd.’ Nu Niet Zwanger wordt omschreven als ‘veelbelovend’ met oog voor de ethische aspecten en gecomplimenteerd met de duidelijke rol voor verschillende professionals. Deze erkenning is een belangrijke stap in de structurele inbedding van Nu Niet Zwanger in het zorglandschap.
 
 
 
 
In 2023 structureel gelden beschikbaar Kansrijke Start
Vanuit het regeerakkoord komt er in 2023 voor elke gemeente structureel geld beschikbaar voor Kansrijke Start, waar NNZ ook onder valt. In het akkoord staat: "De komende jaren verbeteren we de integrale ondersteuning bij zwangerschappen, een goede start voor kinderen en het voorkomen van onbedoelde en ongewenste zwangerschappen." Op welke manier deze structurele gelden voor NNZ beschikbaar komen, wordt in de loop van het jaar duidelijk. Uiteraard houden we je hier via deze nieuwsbrief van op de hoogte.

Vergoeding anticonceptie kwetsbaren
In het regeerakkoord staat ook dat een structurele vergoeding van anticonceptie beschikbaar komt. De invulling is nog niet duidelijk. Tot die tijd kun je beroep doen op de NNZ-gelden voor anticonceptie. Maak hier vooral gebruik van als het nodig is. Heb je een cliënt of patiënt die anticonceptie wil gebruiken, maar geen geld heeft om dit te betalen; neem dan contact op met inhoudelijk coördinator Anja Boer via nnz@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Save the date: inspiratiebijeenkomst Gezond & Kansrijk opgroeien op 9 juni!
Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk kinderen kansrijk en gezond kunnen opgroeien? Dat is de vraag die centraal staat tijdens onze inspiratiebijeenkomst op 9 juni. Lees hier alvast over het programma. Noteer donderdag 9 juni van 15.15 tot 20.30 uur (inclusief gezond diner) alvast in je agenda. De bijeenkomst vindt plaats bij Trias VMBO in Krommenie.

Wil je de uitnodiging en aanmeldingslink ontvangen? Mail naar info@joggzaanstad.nl.

 
 
 
 
Handige en inspirerende links
 
 
 
 
Vragen of informatie
Heb je vragen over deelname aan het programma NNZ? Neem dan contact op met projectleider Joanne Wieringa, jwieringa@ggdzw.nl. Heb je vragen over een cliënt? Neem dan contact op met onze inhoudelijk coördinator Anja Boer, nnz@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Nieuwsbrief
Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan collega’s of netwerkpartners die hier ook interesse in hebben. Zij kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een mail te sturen met als onderwerp ‘aanmelden nieuwsbrief’. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je in het colofon afmelden.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
George Neve
Ilja Geertzen
Joanne Wieringa
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar meldingizb@ggdzw.nl t.a.v. IZB nieuwsbrief
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties