Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 3 | mei 2022
 
Nieuwsbrief Jeugd 0-4 jaar
 
Inleiding
Hopelijk krijgen we de komende maanden mooi weer. Ter voorbereiding daarop besteden we in deze nieuwsbrief Jeugd alvast aandacht aan een paar zomerse onderwerpen; het hitteprotocol, teken, veilig zwemmen en zonnetjesweek. 
Aandacht voor bewegen bij peuters is er in de artikelen over de Buitenspeeldag en de Peuter4 daagse.
Dit keer komen deze opvoedonderwerpen aan bod: het opvoedspreekuur, webinar Opvoeden na scheiding, webinar Beginnend ouderschap en themabijeenkomsten.

Onlangs is onze nieuwe website regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning gelanceerd. In dit nummer leest u hier meer over. Bezoekt u weleens onze cijferwebsite? U krijgt dit keer tips hoe u zelf een tijdlijn kunt maken.

Linda Mantel, IB’er en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling bij SO Dynamica van Zaan Primair, vertelt in dit nummer over haar ervaringen met Veilig Thuis.

Wilt u graag een antwoord op de vraag ‘Hoe zorgen we dat zoveel mogelijk kinderen in Zaanstreek-Waterland gezond opgroeien?’ Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst Gezond en kansrijk opgroeien op donderdag 9 juni waar we het ook over hebben in deze editie.  

En wist u dat de KIDDI-app vernieuwd is? Handig om deze app met alle belangrijke informatie over infectieziekten en hygiëne te hebben als u in de kinderopvang werkt!

Veel leesplezier!
 
 
 
 
 
Nieuwe gezichten bij team Toezicht
Onlangs heeft team Toezicht afscheid genomen van collega Sigrid Sluyter. Zij heeft gekozen voor een nieuwe functie elders.

Maar gelukkig zijn er nieuwe collega’s gevonden. Ankie Veldhuis is in april begonnen en binnenkort komt Sietske Hoogland het team versterken. Dan is Toezicht weer compleet en hopen ze het reguliere inspectiewerk weer volledig op te kunnen pakken.
 
 
 
 
Hitteprotocol
De zomer komt er weer aan en wie weet krijgen we dit jaar veel warme dagen. Een goed moment daarom om het hitteprotocol weer te bespreken met uw pedagogisch medewerkers. Wanneer ga je wel naar buiten met de kinderen, welke maatregelen neem je om bijvoorbeeld verbranding of oververhitting te voorkomen? Welke maatregelen neem je om te warme binnenruimtes te voorkomen? Denk bijvoorbeeld aan ventileren.
 
 
 
 
Website regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning is live
Hoe gezond leven we? Hoe staat het met de mentale gezondheid? Is schoolverzuim de afgelopen jaren toe- of afgenomen? Informatie over deze onderwerpen is te vinden op de vernieuwde website regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV). Op basis van onder andere de GGD Gezondheidsmonitoren vindt u hier de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en welzijn.
 
» Lees verder
 
 
 
Cijferwebsite – update
De databank op de cijferwerbsite wordt stukje bij beetje steeds overzichtelijker. Met de livegang van de nieuwe rVTV is ook in de dashboards weer veel werk verzet.
 
» Lees verder
 
 
 
KIDDI-app
De KIDDI-app is vernieuwd en weer te downloaden in de Google Play Store en App Store. Deze app bevat alle belangrijke informatie over infectieziekten en hygiëne voor kinderopvang en basisscholen.
 
» Lees verder
 
 
 
In het groen geweest? Controleer op teken!
Zodra de temperatuur stijgt spelen kinderen meer buiten. Hun jas gaat uit en blote benen en armen komen te voorschijn. Teken worden actief als het warmer wordt. Ze komen in het hele land voor; in bos, park, hei, duinen en ook in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Wees dus alert als kinderen hier zijn geweest. Controleer ze dan altijd op tekenbeten.
En heeft u een teek gesignaleerd of heeft uw kind een tekenbeet? Meld dit dan op https://www.tekenradar.nl/. Daar kunt u ook zien waar teken voorkomen.

Kijk voor meer informatie op:
 
 
 
 
 
Een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling over haar ervaring met Veilig Thuis
Hoe verloopt voor een beroepsmatige adviesvrager het proces van een contact met Veilig Thuis? U leest hier de ervaring van Linda Mantel, IB’er en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling bij SO Dynamica van Zaan Primair.
 
» Lees verder
 
 
 
Buitenspeeldag tijdens week voor de gezonde jeugd
Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd (van 7 tot en met 11 juni) vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland aandacht voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Die week is op 8 juni ook de Buitenspeeldag! Op de site van Jantje Beton vindt u spel ideeën en promotiemateriaal.
 
» Lees verder
 
 
 
Peuter4daagse
Vindt u het belangrijk dat kinderen van jongs af aan plezier beleven aan het samen buiten bewegen? Doe dan met uw kinderopvanglocatie of peuterspeelzaal mee aan de Peuter4daagse! Kies zelf een geschikte week uit in juni, bijvoorbeeld de Week voor de Gezonde Jeugd.
 
» Lees verder
 
 
 
Veilig zwemmen
Wat is er leuker dan een mooie dag door te brengen bij het zwembad, op het strand of bij het opblaasbadje in de tuin? Helaas gebeuren rond het water nog steeds ongelukken.
 
» Lees verder
 
 
 
Zonnetjesweek
Heerlijk genieten van de zon is fijn. Maar goede zonbescherming is belangrijk en daar moet je al jong mee beginnen. Want elke keer dat je als kind verbrandt, vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Daarom organiseert het Huidfonds van 30 mei t/m 3 juni de Zonnetjesweek voor de kinderopvang.
 
» Lees verder
 
 
 
Opvoedspreekuur op locatie bij jou in de buurt óf online!
Ouders hebben wel eens vragen over de opvoeding van hun kind. Dan is het goed om te weten dat ze hiermee altijd terecht kunt bij het opvoedspreekuur van GGD Zaanstreek-Waterland. Dit spreekuur biedt één of meer adviserende of ondersteunende gesprekken met een pedagoog over het opgroeien en opvoeden van hun kind. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze gesprekken, kunnen alle onderwerpen zijn die in een opvoedingsperiode naar voren komen. Denk aan vragen over slapen, eten, emoties, rouw, scheiding en vragen rondom gedrag.

In de coronaperiode hebben we deze gesprekken meestal via beeldbellen gevoerd. Dit was een succes en daarom blijven we dit doen. Het is soms net even gemakkelijker om vanuit huis of een andere locatie toch een pedagoog te spreken. Ook kan het handig zijn voor in de avonduren, om zo geen oppas te hoeven te regelen. De gesprekken zijn gratis. Ouders kunnen een afspraak maken op www.opvoedspreekuur.nl.
 
 
 
 
Inspiratiebijeenkomst Gezond en kansrijk opgroeien
Hoe zorgen we dat zoveel mogelijk kinderen in Zaanstreek-Waterland gezond opgroeien?
Dat is de vraag die op 9 juni centraal staat tijdens onze inspiratiebijeenkomst Gezond en kansrijk opgroeien: van foetus tot tiener. De inspiratiebijeenkomst met keuze uit 8 verschillende workshops is voor professionals en beleidsmedewerkers uit de regio Zaanstreek-Waterland.
 
» Lees verder
 
 
 
Webinar Opvoeden na scheiding
Op het moment dat ouders gaan scheiden verandert er veel voor het/de kind(eren). Kleine en grote zaken, op praktisch en emotioneel gebied. Er is veel wat een kind niet begrijpt en het krijgt te maken met allerlei (nieuwe) emoties. Daarom organiseert GGD Zaanstreek-Waterland op dinsdag 24 mei van 19.30 tot 20.30 uur de gratis webinar Opvoeden na scheiding.
 
» Lees verder
 
 
 
Webinar Beginnend ouderschap
Kent u aanstaande ouders die voor het eerst ouder worden? Attendeer hen dan op de webinar Beginnend ouderschap die GGD Zaanstreek-Waterland op maandag 4 juli van 19.30 tot 20.30 uur organiseert. Als er een nieuw leven komt staat het kind centraal, maar dit kun je niet los zien van de ouders. In dit webinar komen de nieuwe veranderingen aan bod waar ouders mee in aanraking komen, zoals slapen, voeding en huilen. Thema’s die aan bod komen zijn; een ‘nieuwe rol’ van vader of moeder, prikkelverwerking. Hoe bouw je een band op met je baby? Ouderschap en werk. Tijd voor jezelf en elkaar.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.cursusbureauzaanstreek.nl/Webinars
 
 
 
 
Themabijeenkomsten
Voor het nieuwe (schooljaar) kunt u weer themabijeenkomsten aanvragen bij www.cursusbureauzaanstreek.nl. Pedagogen kunnen bij kinderdagverblijf, peuterspelen of school een themabijeenkomst geven over een onderwerp die betrekking hebben op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Naast dat het op locatie kan, bieden we dit ook online aan.
 
 
 
 
Agenda
  • 31 mei - Wereld Niet Roken Dag
    Op 31 mei moedigen we rokers aan om (ten minste één dag) te stoppen met roken. Rookt u zelf? Of heeft u familieleden of vrienden die roken? En wilt u stoppen met roken of anderen helpen. Kijk voor meer informatie en tips op ikstopnu.nl.

    Wilt u weten waar u stoppen-met-roken hulp kunt krijgen in Zaanstreek-Waterland? Bekijk hier de lijst met stopaanbieders in de regio.
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties