Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 3 | mei 2022
 
Nieuwsbrief Jeugd 12-18 jaar
 
Inleiding
Voor u ligt een nieuwsbrief waar veel verschillende onderwerpen aan bod komen. Voor ieder wat wils!
Zo is onlangs onze nieuwe website regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning gelanceerd. In dit nummer leest u hier meer over. Bezoekt u weleens onze cijferwebsite? U krijgt dit keer tips hoe u zelf een tijdlijn kunt maken.

Uit het nieuwste kwartaalonderzoek van netwerk GOR blijkt dat ruim 1 op de 5 jongeren suïcidale gedachten had tijdens de laatste lockdown. De kans is dus groot dat het ook bij jongeren in uw omgeving speelde. Wilt u ondersteuning in omgaan met zelfmoordgedachten bij jongeren? Lees dan wat Team Suïcidepreventie voor u kan betekenen. Ook leest u over de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 die tot en met 8 juli 2022 loopt.
In april hebben de deelnemende vo-scholen in de regio hun schoolrapportage van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd ontvangen. Zij kunnen een afspraak met de Adviseur Gezondheidsbevordering maken om het gezondheidsprofiel van hun school te bespreken.

Linda Mantel, IB’er en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling bij SO Dynamica van Zaan Primair, vertelt in dit nummer over haar ervaringen met Veilig Thuis.
Ook kunt u lezen over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) dat mensen (m/v) in kwetsbare situaties ondersteunt bij het maken van een bewuste keuze over het moment van hun kinderwens.

Tot voor kort hadden we er nog nooit van gehoord. Maar nu komt snus ook op scholen in Nederland voor. In dit nummer leest u er meer over.
Verder aandacht voor het Opvoedspreekuur, De Week van de Gezonde Jeugd en de webinar Opvoeden na scheiding.

Wilt u graag een antwoord op de vraag ‘Hoe zorgen we dat zoveel mogelijk kinderen in Zaanstreek-Waterland gezond opgroeien?’ Kom dan naar de inspiratiebijeenkomst Gezond en kansrijk opgroeien op donderdag 9 juni waar we het ook over hebben in deze editie.  

Veel leesplezier!
 
 
 
Jongeren met suïcidale gedachten
Uit het nieuwste kwartaalonderzoek van netwerk GOR blijkt dat ruim 1 op de 5 jongeren suïcidale gedachten had tijdens de laatste lockdown. Verbinding en contact maken en houden, wat er ook gebeurt, is de belangrijkste aanbeveling gericht aan iedereen die in aanraking komt met een jongere met psychische problemen. Samen in contact met de jongere bouwen aan hoop en een gezonde ontwikkeling, hoe lang dit proces ook duurt.
 
» Lees verder
 
 
 
Website regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning is live
Hoe gezond leven we? Hoe staat het met de mentale gezondheid? Is schoolverzuim de afgelopen jaren toe- of afgenomen? Informatie over deze onderwerpen is te vinden op de vernieuwde website regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV). Op basis van onder andere de GGD Gezondheidsmonitoren vindt u hier de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid, leefstijl en welzijn.
 
» Lees verder
 
 
 
Cijferwebsite – update
De databank op de cijferwerbsite wordt stukje bij beetje steeds overzichtelijker. Met de livegang van de nieuwe rVTV is ook in de dashboards weer veel werk verzet.
 
» Lees verder
 
 
 
Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 gestart
Vooral voor jongvolwassenen heeft de coronaperiode fysieke en mentale gevolgen gehad. De GGD brengt daarom de gevolgen van corona op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen in kaart. Dit doen zij met een landelijk online vragenlijstonderzoek: de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022.
 
» Lees verder
 
 
 
Uitnodiging tot gesprek – schoolrapportages Corona Gezondheidsmonitor Jeugd
De dataverzameling van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd (CGM Jeugd) 2021 levert gezondheidscijfers over jongeren op landelijk, regionaal, lokaal en schoolniveau. Het is een digitaal vragenlijstonderzoek naar de invloed van corona op de gezondheid van jongeren. Dit onderzoek voerden de gezamenlijke GGD’en uit in klas 2 en 4 van het regulier voortgezet onderwijs. VO-scholen hebben inmiddels hun schoolrapporten ontvangen. Wat is de volgende stap?

 
» Lees verder
 
 
 
Nu Niet Zwanger ondersteunt bij het maken van een bewuste keuze
Een onbedoelde zwangerschap kan het leven flink op zijn kop zetten. Helemaal als je je in een kwetsbare situatie bevindt en kampt met psychische problemen, een verstandelijke handicap, schulden, verslaving of dakloos bent. Dit kan tot veel frustratie en problemen leiden. Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) ondersteunt mensen (m/v) in kwetsbare situaties bij het maken van een bewuste keuze over het moment van hun kinderwens.
 
» Lees verder
 
 
 
Groeiend aantal nicotinezakjes (snus) op middelbare scholen
Er lijkt sprake van een groei in het gebruik van en de handel in nicotinezakjes onder leerlingen op middelbare scholen, meldt de VO-raad. "Het is belangrijk om je als school bewust te zijn dat deze zakjes in omloop zijn en populariteit winnen, en alert te zijn op signalen voor gebruik en handel", vindt de schoolraad.
 
» Lees verder
 
 
 
Een aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling over haar ervaring met Veilig Thuis
Hoe verloopt voor een beroepsmatige adviesvrager het proces van een contact met Veilig Thuis? U leest hier de ervaring van Linda Mantel, IB’er en aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling bij SO Dynamica van Zaan Primair.
 
» Lees verder
 
 
 
Opvoedspreekuur op Locatie bij jou in de buurt óf Online!
Ouders hebben wel eens vragen over de opvoeding van hun kind. Dan is het goed om te weten dat ze hiermee altijd terecht kunt bij het opvoedspreekuur van GGD Zaanstreek-Waterland. Dit spreekuur biedt één of meer adviserende of ondersteunende gesprekken met een pedagoog over het opgroeien en opvoeden van hun kind. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze gesprekken, kunnen alle onderwerpen zijn die in een opvoedingsperiode naar voren komen. Denk aan vragen over slapen, eten, emoties, rouw, scheiding en vragen rondom gedrag.

In de coronaperiode hebben we deze gesprekken meestal via beeldbellen gevoerd. Dit was een succes en daarom blijven we dit doen. Het is soms net even gemakkelijker om vanuit huis of een andere locatie toch een pedagoog te spreken. Ook kan het handig zijn voor in de avonduren, om zo geen oppas te hoeven te regelen. De gesprekken zijn gratis.
 
 
 
 
Week voor de Gezonde Jeugd
De Week voor de Gezonde Jeugd vindt dit jaar van 7 t/m 11 juni plaats. JOGG vraagt samen met gemeenten en partners door heel Nederland aandacht voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Daarvoor zijn vele Grote mensen nodig. Zoals bijvoorbeeld Kelly de Jager van het jongerenloket Zaanstad. Zij liet 5 prachtige praatplaten maken over een gezonde leefstijl, te gebruiken voor én door jongeren.
 
» Lees verder
 
 
 
Inspiratiebijeenkomst Gezond en kansrijk opgroeien
Hoe zorgen we dat zoveel mogelijk kinderen in Zaanstreek-Waterland gezond opgroeien?
Dat is de vraag die op 9 juni centraal staat tijdens onze inspiratiebijeenkomst Gezond en kansrijk opgroeien: van foetus tot tiener. De inspiratiebijeenkomst met keuze uit 8 verschillende workshops is voor professionals en beleidsmedewerkers uit de regio Zaanstreek-Waterland.
 
» Lees verder
 
 
 
Webinar Opvoeden na scheiding
Op het moment dat ouders gaan scheiden verandert er veel voor het/de kind(eren). Kleine en grote zaken, op praktisch en emotioneel gebied. Er is veel wat een kind niet begrijpt en het krijgt te maken met allerlei (nieuwe) emoties. Daarom GGD Zaanstreek-Waterland organiseert op dinsdag 24 mei van 19.30 tot 20.30 uur de gratis webinar Opvoeden na scheiding.
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
  • 31 mei - Wereld Niet Roken Dag
    Op 31 mei moedigen we rokers aan om (ten minste één dag) te stoppen met roken. Rookt u zelf? Of heeft u familieleden of vrienden die roken? En wilt u stoppen met roken of anderen helpen. Kijk voor meer informatie en tips op ikstopnu.nl.

    Wilt u weten waar u stoppen-met-roken hulp kunt krijgen in Zaanstreek-Waterland? Bekijk hier de lijst met stopaanbieders in de regio.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl
Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)
 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
 
E-mail opties