Lees de nieuwsbrief hier!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGD Zaanstreek Waterland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
GGD Zaanstreek Waterland
Nieuwsbrief MABZ  |  online weergeven
jaargang 1 | nummer 2 | juni 2022
 
Inleiding
In dit 2e nummer van onze nieuwsbrief bieden wij een kijkje in de keuken van onze specialisten. Egbert Vis, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, vertelt over zijn rol bij Het Jongerenloket.
Jeroen Kolkman stelt zich voor en geeft inzicht over nazorg aan nabestaanden bij zelfdoding. Verder stelt Tess Timmers zich voor en Helen Daniëls vertelt over de themamiddag Zelfmoordpreventie: het belang van zorg over naasten, nabestaanden en betrokkenen en natuurlijk de column van Saskia.

Heel veel leesplezier!

Saskia Mannaert, teammanager MABZ

Heb je een suggestie voor de volgende nieuwsbrief, laat het ons weten via mabz@ggdzw.nl.
 
» Lees hier de column
 
 
 
Het Jongerenloket
Voor wie?
Sinds juli 2021 ben ik voor een dagdeel gedetacheerd bij het Jongerenloket van de gemeente Zaanstad. Het Jongerenloket houdt zich onder andere bezig met jongeren, in de leeftijd van 18 tot 25 jaar, die dreigen uit te vallen op school. Die uitval kan met allerlei zaken te maken hebben maar vaak is er sprake van, in meer of mindere mate, psychische klachten.

Daarnaast houdt het Jongerenloket zich bezig met jongeren die moeite hebben met het vinden van een baan. Soms heeft dat te maken met een gebrek aan sollicitatievaardigheden maar ook kan er sprake zijn van andere problemen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een gebrek aan zelfvertrouwen, een onrustige (of zelfs onveilige) thuissituatie of een depressie. Het is mijn taak om de betreffende jongeren te ondersteunen bij dit soort problemen.
 
» Lees verder
 
 
 
Rouwen aan de keukentafel
Mijn naam is Jeroen Kolkman. Ik ben als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige werkzaam bij Meldpunt en Advies Bijzondere Zorg (MABZ) en sinds maart 2022 afgestudeerd als Verlies en Rouwtherapeut. Onderdeel van het MABZ is suïcidepreventie. Vanuit dit onderdeel bied ik nazorg aan nabestaanden bij zelfdoding. Een aanpak hiervoor is “Rouwen aan de keukentafel” ontwikkeld door Marianne Frieling. Zij is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en preventiewerker bij GGZ NHN en 113.

Naast het gezin, partner en familieleden zijn er ook nabestaanden die minder in beeld zijn, maar ook verdriet hebben. Hierbij kun je denken aan de vriendengroep, de schoolklas of het voetbalteam van de overledene. “Rouwen aan de keukentafel” is een aanpak om juist met die groep het gesprek aan te gaan.
 
» Lees verder
 
 
 
Voorstellen Tess Timmers
Ik ben Tess Timmers en werk inmiddels bijna 6 jaar bij het Meldpunt en Advies Bijzondere zorg (MABZ). Na mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening heb ik kort op verschillende afdelingen binnen de GGZ gewerkt. In 2016 kwam ik bij GGD Zaanstreek-Waterland werken waar ik sindsdien met veel plezier werkzaam ben!

Bij het MABZ krijgen we veel verschillende soorten meldingen binnen over mensen waar zorgen over bestaan, maar die zelf geen hulp zoeken. Deze groep mensen wordt ook wel beschreven als zorgwekkende zorgmijders. De problematiek van deze mensen loopt erg uiteen.
 
» Lees verder
 
 
 
Themamiddag: ‘Zorg voor nabestaanden, naasten en betrokken’
Vijf per dag, 1917 per jaar. Zoveel mensen verliezen we in Nederland door zelfmoord. Tijdens de tweede themamiddag ‘Zorg voor nabestaanden, naasten en betrokkenen’ zette GGD Zaanstreek-Waterland zich met alle gemeenten en (zorg)partijen in de regio in voor een daling van het aantal suïcides in onze regio. Dit gebeurde donderdag 21 april van 13.00 tot 17.00 uur in theater de Kunstgreep te Oostzaan.
 
» Lees verder
 
 
 
Hierbij de directe links naar de door ons geschreven stukken in de regionale volksgezondheid toekomstverkenning “Personen met Onbegrepen Gedrag” en “Suïcidepreventie”
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Redactie
MABZ
Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar mabz@ggdzw.nl o.v.v. Redactie Nieuwsbrief MABZ.
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW
 
E-mail opties